Nu we in deze kampeerweek niet zo ver van het poldergebied Arkemheen af zijn (tussen Nijkerk en Spakenburg aan het Veluwemuur) gaan we ook daar maar eens kijken. Het is een onderdeel van het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland. Blikvanger is het oude Stoomgemaal Arkemheen (voorheen Stoomgemaal Hertog Reijnout). Het stoomgemaal is in 1883 gebouwd om een gebied ter grootte van 3000 vierkante kilometer te ontwateren, waar voorheen de polder op natuurlijke wijze afwaterde op de Zuiderzee. In 1983 heeft een elektrisch gemaal het werk van het stoomgemaal overgenomen.
 |
Zicht op Stoomgemaal Arkemheen met tegenlicht vanuit noordwest
|
 |
Zicht op Stoomgemaal Arkemheen vanuit zuid |
Een aantal jaren geleden zagen we in dit gebied eind februari tientallen vogelaars kijken en fotograferen. Het was toen de tijd van de steltlopers, nu is het zomerse komkommertijd. Het gebied rondom het stoomgemaal is echter prachtig en alleen daarom al een wandeling waard. We lopen een route van ongeveer 9 kilometer om het natuurgebied heen. We starten op de Zeedijk met uitzicht over de polder aan de ene en over het Veluwemeer aan de andere kant. We horen en zien tientallen puttertjes, maar ze blijven op afstand of verscholen in het riet en struikgewas. We denken rietgorzen te zien in het wat scherpe tegenlicht, maar bij het beter bekijken van de foto's blijken de vogeltjes huismussen te zijn, weliswaar met vergelijkbaar gedrag als de rietgorzen. Misschien hadden ze er lol in om ons op het verkeerde been te zetten.
Wat later zien we echter wel degelijk rietgorzen, mooie juveniele exemplaren.
Lopend over de dijk zien we in de verte een wand van paaltjes waarop vooral aalscholvers rusten. Een enkele fuut, die net mooi gecoiffeerd is, zwemt ons rustig voorbij.
 |
Fuut |
Maar daar zien we een visdief, loerend naar prooi. En is de vogel verderop echt een zwarte stern? Bij verificatie thuis blijkt dat inderdaad zo te zijn. Die zien we, wonend in Twente, niet zo vaak, daarvoor moet je echt bij bepaalde wateren zijn, liever nog bij ondiepe moerassen, waar ze op vegetatie in het water broeden. Ze overwinteren in West-Afrika.
 |
Visdief |
 |
Zwarte stern |
Als we ons rondje vervolgen, zien we in de verte een roofvogel op een paal zitten. Ik hoop op en denk aan een bruine kiekendief, maar het is een buizerd. Om een idee te geven hoe ver hij zit, hier de ongecropte foto die met een brandpuntsafstand van 525 mm gefotografeerd is. Daaronder een foto waarbij ik de eerste verder gecropt heb naar 100%. Eigenlijk te ver, maar voor het beeld van onze wandeling wel aardig.
De kiekendief komt nog wel, maar zwevend in de lucht en loerend op prooi.
Op een boerenhek zit een aantal spreeuwen te kijken naar een groepje koeien, een mooi beeld in deze polder. Op de achtergrond zie je de Zeedijk langs het Veluwemeer. Paulus Potter had hier wel een mooi schilderij van kunnen maken.
Het best laat zich een jonge spreeuw fotograferen. Ik kan deze mooie vogel tot op een paar meter benaderen. Nu kun je ook het verschil in scherpte zien, als je dichterbij kunt komen en minder of niet hoeft te croppen.
In de sloten zien we prachtige zwanenbloemen staan. Ooit hadden we deze in ons vijver in de tuin en bloei betekent schoon water, had ik ooit geleerd. Dat er dan ook zwanen in de sloten zijn, zal toeval zijn.
Op het laatste stuk van onze wandeling zien we in de weilanden talloze kieviten en grote groepen spreeuwen. Ze zitten door elkaar en vliegen ook gemengd op. Dat de andere soort er anders uitziet en een ander kleurtje heeft, deert vogels blijkbaar niet......
Tot slot zien we een ooievaar in duikvlucht naderen, waarmee we deze wandeling afsluiten. Als met al hebben we dus nog redelijk wat gezien, maar we willen zeker nog eens in het voorjaar terug om de dan talrijke steltlopers te zien.
WORDT VERVOLGD!