vrijdag 2 augustus 2024

Engbertdijksvenen-Spotvogel 2 aug 2024

Vandaag gaan Everard en ik weer een keer gezamenlijk vogelen. We starten bij hem thuis in Almelo en besluiten tegen 9.30 uur op pad te gaan. Daarmee halen we ons meteen een probleem op de hals: voor mooie foto's is het licht al gauw te scherp; soms kunnen we dat ondervangen door even te wachten tot een wolk voor de zon schuift. Het wordt ook al vrij snel warm, voor mensen een signaal om even gas terug te nemen, maar  ook voor de vogels; wat is het adembenemend stil in de natuur. Toch weten wij er een mooie dag van te maken met als hoogtepunten een spotvogel, voor ons allebei een eersteling, en talloze (vooral jonge) grauwe klauwieren.

We  beginnen bij de zandafgraving bij de Oosterweilanden. Even kijken, hoewel we weten dat er tegenlicht is. Veel bijzonders is er ook niet te zien. Everard laat me nog een wand voor oeverzwaluwen zien en een biotoop van scholeksters en zwarte roodstaarten. De roodstaarten zien we niet, een scholekster meldt zich vlakbij ons vanaf het dak van een vrachtwagen.

Scholekster

We rijden naar de Engbertdijksvenen, maar we rijden eerst langzaam over de Veeneindeweg omwat roodborsttapuiten te 'scoren'. Dat lukt en op enige afstand laten ook een buizerd en torenvalk zich zien op een paaltje.

Buizerd

Buizerd


Roodborsttapuit


Roodborsttapuit

Torenvalk

Als we bij de Nieuwe Leidijk uit de auto stappen, horen we meteen een vogel waarvan we de zang niet kunnen thuisbrengen. "Daar zit-ie, bovenin de boom!" "Het is toch een tjiftjaf?" "Of een grasmus?" Thuis blijkt het een spotvogel te zijn, voor ons allebei een eersteling. Helaas krijgt Everard hem niet scherp op de foto, ik mag niet klagen.




Even verderop is het erg stil, totdat we een prachtig gezang horen. We zien een vogeltje zitten in een boompje. Everard denkt eerst aan een matkop, maar het blijkt een zwartkop. Ik krijg hem niet op de foto, Everard gelukkig nu wel. 

Iets verderop aan de Nieuwe Leidijk weten een een kleine biotoop van grauwe klauwieren te vinden. Ze zitten op afstand en in tegenlicht. Dus even wachten op een voorbijschuivende wolk. Dan lukt het deze klauwieren toch nog aardig op de foto te krijgen.





We besluiten nog even naar een andere biotoop van grauwe klauwieren te gaan. Over het gehele pad zien we klauwieren vliegen en af en toe landen in struiken. Er moeten verschillende nesten zitten, we zien vooral juvenielen. Drie foto's van een van deze snelle rakkers.




Tot slot loop ik nog even verder een pad in waar ik vaker geelgorzen heb gezien. Die zie ik nu ook. Ik mag vrij dichtbij komen van deze mooi gekleurde vogel. Iets verderop zit nog een roodborsttapuit met een prooi in de snavel. Als laatste foto een Paulus Potterachtig tafereel in de Engbertdijksvenen. Ik eindig met  een filmpje van de geelgors.

Roodborsttapuit met prooi

Geelgors