Geen vogels vandaag, maar geweldig mooie schilderijen van Marianne von Werefkin (1860-1938). Die zien we in de Fundatie in Zwolle waar een tentoonstelling aan haar werk is gewijd, nog te zien tot en met 16 maart. Dat moet een hele toer zijn geweest deze expositie op te zetten; het museum heeft zelf maar één werk van haar in bezit. Marianne von Werefkin - Pionier van het Expressionisme is de titel van de tentoonstelling. Von Werefkin speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de schilderkunst naar het Expressionisme, nam daarin het voortouw en inspireerde tijdgenoten zoals Wassily Kandinsky, Franz Marc en Alexej von Jawlensky, met wie ze vele jaren een relatie had. Opvallend vond ik uitspraken van haar waarin ze zichzelf "geen man, geen vrouw", maar alleen "ik" noemde. En dat in die tijd. Hier een portret van haar, gemaakt door Willy Fries in 1921.

Al in de beginperiode van haar kunstenaarsleven werd ze de Russische Rembrandt genoemd. Dit schilderij van Vera, de vrouw van de realistische Russische kunstenaar Ilja Repin, laat zien waarom. Ze heeft het op twintigjarige leeftijd geschilderd.
De stijl van Von Werefkin wordt steeds expressionistischer. Haar schilderijen zijn zeer kleurrijk, vertellen een verhaal en zijn door herhaling van motieven erg ritmisch. Ze beschrijft regelmatig het harde lot van vrouwen, fabrieksarbeiders, handwerkslieden.
De tentoonstelling in Zwolle is opgedeeld in een aantal thema's, deels op basis van periodes en woongebieden in haar leven. Van elk laat ik een of een aantal schilderijen zien, maar ik zou zeggen: ga vooral ook zelf kijken!
Vrouwenlevens
 |
Tragische stemming
 |
Thuiskomen