zaterdag 30 december 2023

Putters 28 dec 2023

Afgelopen donderdag heb ik de ransuilen twee keer bezocht, tussendoor maakte ik een wandeling in de buurt van de uilen, maar werd na een dik uur door regen en wind naar een lunchrestaurant gestuurd. Hetzelfde overkwam de putters die ik onderweg zag. Door de regen en wind zien ze er op de foto soms wat verfomfaaid uit. Deze weersomstandigheid maakte het ook niet makkelijk ze goed op de foto te krijgen. Ik vind de putter een van de mooist gekleurde vogeltjes in ons landschap. Hij heeft een contrasterend zwart-geel vleugelpatroon en een helder rode met zwarte tekening van de kop. Je kunt de putters vrijwel overal aantreffen, broeden doen ze veel in stedelijk gebied. In najaar en winter, zoals nu, zie je ze in groepjes in distelstruiken (vandaar: distelvink als alternatieve naam) en op uitgebloeide zonnebloemen.  Maar zoals je ziet zijn ze ook gek op de zaden van de elzenproppen. 





donderdag 28 december 2023

Ransuilen 28 dec 2023

Wat een belevenis: vier ransuilen in kleine eiken. Drie in één boom, de vierde in een andere. Het licht is niet geweldig, maar de uilen zitten mooi stil; ze wiegen alleen soms op en neer in de harde wind. Meestal zijn de ogen geloken, maar een enkele keer gaan ze waakzaam open. Helemaal mooi wordt het als een van de uilen zijn of haar braakbal uitspuugt. Het is toeval dat ik net op het goede moment afdruk, maar een beetje trots dat ik dit moment kan vastleggen ben ik ook wel. De ransuil heeft oorpluimen, maar echte oren zijn het niet, eerder veren met gevoelige uiteinden. Ransuilen hebben een zeer scherp gehoor, ze kunnen een muis horen plassen, stond afgelopen weekend in de Tubantia. De ransuilen zijn door hun schutkleur lastig waar te nemen. Ze zitten ook nog vaak dicht tegen een stam aan. Ik moest vanmorgen ook goed kijken om ze te ontwaren. Tegen de schemer gaan ze op jacht naar muisjes. Ransuilen zijn in ons land vaste broedvogels. 

Ik begin met drie foto's waarin de braakbal uitgespuugd wordt. Op de eerste maakt de uil zich er klaar voor, dan zie je de bal in zijn bek en vervolgens spuugt hij hem uit.  Daarna nog een paar andere foto's. Kijk ook eens naar de imposante klauwen.











 

dinsdag 26 december 2023

Genseler en Woolde 26 dec 2023

Gelukkig is het deze tweede kerstdag eindelijk droog en 's morgen zelfs zonnig. We zetten de auto bij de Genseler vijvers neer waar we toevallig Peter zien die van afstand met zijn houding (met camera voor het oog turend naar de bosschages) duidelijk maakt waar de ijsvogel zit. Hij (het is een mannetje) zit wat te poetsen en op de derde foto zie je dat hij aanzet om er vandoor te gaan. Iets verderop zitten meerdere pimpelmezen vrij hoog in doornige takken. 

Vervolgens wandelen wij verder naar Twickel, maar we lopen niet het bos in, waarvan we verwachten dat het erg nat is. We buigen af via de Burenweg naar het Woolde. Bij het fietspad naar het  retentiegebied zien we meerdere putters zich tegoed doen aan de elzenproppen. Ik eer ze met een aantal foto's.

Op de terugweg zie ik op een kuilvoerbak eindelijk weer eens een witte kwikstaart.

Aan begin en eind een sfeerfoto met de iPhone.














woensdag 20 december 2023

Koolmees

 Deze koolmees was ik vorige week vergeten te bewerken en plaatsen. Hij verdient het wel. Dus hierbij.



Engbertdijskvenen 20 dec 2023

Het is vanmorgen koud, winderig en regenachtig of dreigend met regen. Wat doe ik eigenlijk op pad en dan ook nog helemaal naar Kloosterhaar voor de noordelijke Engberdtijksvenen? Ik parkeer eerst op een andere dan de gewone plek, namelijk aan de Bergweg dichtbij Sibculo. Vandaar is het een kort stukje naar het toegangshek van de Engbertdijksvenen waar ik goudhanen in de lariksen hoop aan te treffen en, als God het wil, kuifmezen. Geen van beide helaas, God zal het wel niet willen. Terug bij de auto zie ik wel enkele goudhanen, maar de foto's zijn niet toonbaar. Dan maar eens de Rauwbloksweg op.  Grote groepen vinken vliegen van boom naar boom naar akker, verder zie ik hier ook niets. Vervolgens naar iets verderop, de parkeerplaats bij de noordelijke toegang tot de Engbertdijksvenen. Terwijl ik bij de auto een koffie bereid, hoor ik vrolijk gekwetter. Jawel, een groepje staartmezen, waarvan ik er enkele op de foto zet. Vervolgens nog kort de venen in. Ik zie nog een zanglijster, ver weg in een boom, maar dan begint het weer te regenen. Ik ben er klaar mee. Een ode aan de staartmees dan maar.  En ook de zanglijster zie je hieronder.

De staartmees is een opvallende mees met een lange staart en kleine snavel. Hij heeft een zwarte staart, rug en wenkbrauw. Op de rug heeft de adult iets bruin. De staartmees is een sociale vogel, je ziet hem zeker in de winter meestal in groepjes in vodoende dichte begroeiing. 










zondag 17 december 2023

Mallumse molen - goudhaan, staartmees, boomkruiper 17 dec 2023

Vanmiddag lopen Joke en ik een wandeling van Truus Wijnen die begint en eindigt bij de Mallumse molen. Het is geen spectaculaire, maar wel een aangename wandeling door de bossen in de  Mallumse Marke en door de buurtschap 't Loo waar het stamhuis van Menno ter Braak gestaan heeft. 

Nog maar net uit de auto horen wij veel hoge zangtonen en zien we kleine vogeltjes op en neer fladderen: boomkruipers, goudhanen en staartmezen. Het valt niet mee deze snelle vogeltjes op de foto te krijgen; hieronder de beste resultaten. Neem daarbij in ogenschouw het slechte licht wat bij de goudhanen zelfs een ISO van 13000 opleverde.  Toch knap wat een moderne RAW-converter met de ruis kan. 

De foto van de molen is met mijn iPhone 11 genomen, net als de boomstam met talloze kleine paddenstoelen, waarvan ik de naam niet kan achterhalen.

Goudhaan

Goudhaan

Boomkruiper

Boomkruiper

Staartmees

Mallumse molen


dinsdag 12 december 2023

Witteveen - roodbuikwaterspreeuw 12 dec 2023

Vandaag willen Joke en ik een niet al te lange wandeling maken door het Witteveen, een van de mooie wandelingen van Truus Wijnen. Bij de Haarmühle gaan we echter eerst op zoek naar de roodbuikwaterspreeuw. Mede dankzij een andere fotograaf vinden we deze prachtige vogel al vrij snel. In een filmpje en enkele foto's wil ik je laten meegenieten van deze zeldzame wintergast. Hij heeft een duidelijk witte keel en borst, zijn buik is rood en het verendek bruin. Hij houdt zich op aan de waterkant bij zoet, stromend water, dus hij is bij de Haarmühle op het goede adres. Hij zoekt voedsel in het water en kan zelfs onder water zwemmen met geopende vleugels. Aan de kant wipt hij met zijn lichaam op en neer, wat je ook in het filmpje kunt zien. 

De overige vogels treffen we onderweg aan, de boomklevers (een van mijn favoriete vogels) zitten massaal in de omgeving van de Haarmühle. Ook erg mooi vind ik de staartmezen, die in groepjes in de bomen zitten. Tussendoor foto's van het kletsnatte landschap tijdens de wandeling. 









Pimpelmees



Luid zingende staartmees, krop vooruit

Landende staartmees

Staartmees


Roodborst

Merel




Boomklever

Boomklever


Koolmees