zaterdag 5 juli 2025

Engbertdijksvenen 4 juli 2025

Donderdagavond 4 juli willen Joke en ik nog even een stukje wandelen en vogelen. Engbertdijksvenen is altijd prachtig in avondlicht en - vanuit de gedachte dat de aanhouder wint - het biedt nog weer de kans grauwe klauwieren van dichterbij te zien dan tot nu toe. Zo gedacht, zo gehandeld. Bij de Paterswal zie ik een bekende auto staan. Even een belletje: ja hoor, Everard is al een eindje op weg. Die zien we later bij een van de vaste klauwierenbiotopen. Onderweg daar naartoe worden we al regelmatig verrast door verschillende zangvogels. Om het overzichtelijk te houden, beschrijf ik het verloop van de avond per vogelsoort. Het late avondlicht zorgt soms voor lastige tegenlichtsituaties, maar vaak ook voor mooie warme kleuren. 

Grauwe klauwieren

Behalve de ontmoeting met Everard zijn de verschillende ontmoetingen met grauwe klauwieren vanavond het hoogtepunt. Op diverse plekken zitten broedparen. Het meest verrassend zijn de klauwieren in het laatste avondlicht; ze staan op de laatste foto's en het filmpje op de plek waar ik vorige week talloze spotvogels hoorde. Die hoor ik nu ook weer, maar de klauwieren laten zich mooi zien, de spotvogels wederom niet. Een hommage aan de grauwe klauwier, dit keer in alle gevallen een mannetje, vrouwtjes hebben we niet gezien.












Boompiepers

In verschillende boomtoppen zitten boompiepers, vaak luid zingend. Nu ik zo vaak in dit gebied kom, kan ik van tevoren al voorspellen op welke tak ze zullen zitten. Dat is vanavond ook zo. Verrassend is nu wel dat ik ook paartjes dicht bij elkaar zie, wat leuke foto's oplevert.








Kneus

Kneus laten zich individueel maar ook als paartje erg mooi zien. Eerder zag ik ze vaak in of op de grote varens rondscharrelen, nu zie ik ze ook boven in de bomen.






Kneus en boompiepers

Kneus en boompiepers zitten deels in elkaars biotoop. Dat levert vanavond mooie plaatjes op van zowel kneus als boompiepers in dezelfde boom.



Geelgors

Geelgorzen laten zich ook een aantal keren zien. Ze zijn druk bezig met voedsel bij elkaar scharrelen in de boompjes en struikjes. Ik heb het idee dat de laatste foto een jonge geelgors betreft.





Roodborsttapuit, rietgors, fitis, veldleeuwerik en groene kikker

Het is lastig de roodborsttapuit van dichtbij op de foto te krijgen. Op 50 meter afstand schrikken ze al op. Maar ondanks van wat verder af gefotografeerd vind ik de totale setting erg mooi. 
Een jnge rietgors zit mooi te wezen op het prikkeldraad. Hij ook nog jong en kwetsbaar. 
Een vogeltje zit in de spotvogelbiotoop, is ook wat gelig, dus ik hoop eerst dat ....maar nee, het is toch een fitis. 
Op het middenpad denk ik eerst een graspieper te zien. Als ik iets dichterbij kom, blijkt het toch een veldleeuwerik. een mooi cadeautje op de late avond. 
De groene kikker heb ik de dag ervoor bij oud-collega Harrie ten Tusscher in de vijver vastgelegd. Beschouw het maar als een P.S. van deze mooie avond, waarop "assistente" (het is haar uitspraak) Joke mij weer regelmatig de weg wijst in het opmerken van vogels. 

Roodborsttapuit

                                                                                Rietgors


Fitis

Veldleeuwerik

Groene kikker