woensdag 7 mei 2025

Engbertdijksvenen en Oosterweilanden 7 mei 2025

Al vroeg staan Peter en ik bij Kloosterhaar op de Engbertdijksvenen. We volgen de aanwijzingen van Everard om eventueel een draaihals en hoppen te spotten. Helaas, die zien we niet. We zien in het begin sowieso door het gebrek aan licht niet zoveel. De zon laat het de eerste uren namelijk afweten. Het is niet alleen nog wat donker, maar man, wat is het ook nog eens koud. We zien op het noordelijke deel van de EDV vooral boompiepers, een kneu, roodborsttapuiten, grasmussen en enkele blauwborsten. Boompiepers zingen luid als ze recht omhoog de lucht in cirkelen en in een zweefduik weer op bijna dezelfde plek in de boom landen. Behalve de koude valt ook de afstand tot de vogels tegen; wat blijven ze allemaal ver weg. Reken daarom niet op topfoto's. Ik moest flink croppen. 

Boompieper

Boompieper

Boompieper

Roodborsttapuit

Roodborsttapuit

Kneu

Grasmus


Blauwborst ver weg in de pijpestrootjes

Blauwborst, iets dichterbij en flink gecropt

We zijn met de auto een stukje gaan rijden en zijn inmiddels op het pad tussen de noordelijke en zuidelijke EDV aanbeland. Als de zon er rond 10.30 door komt, warmen we weer wat op. Die opwarming wordt versterkt doordat we de grauwe klauwieren voor het eerst dit jaar weer zien. Tjonge, wat is deze kleine roofvogel mooi. De naam klauwier slaat op het feit dat hij zijn levende prooi spietst op de doorns van (braam)struiken. We zien in ieder geval een mannetje en vrouwtje. Het mannetje krijgen we op de foto. Vorig jaar waren er veel meer. Wellicht komen ze nog, maar Staatsbosbeheer heeft veel, misschien te veel braamstruiken weggehaald, dus een deel van de biotoop vernietigd. Onderweg op het middenpad zien we nog zwartkoppen, mooie geelgorzen en flink wat gierzwaluwen. Ik probeer een van die razendsnelle en wendbare vogels op de foto te krijgen. Wist je dat gierzwaluwen wel drie jaar aaneengesloten in de lucht blijven. Ze eten, seksen en slapen al vliegend. Alleen om te nestelen krijgen ze vaste grond onder de pootjes.

Grauwe klauwier

Grauwe klauwier

Grauwe klauwier

Geelgors

Geelgors

Geelgors

Roodborsttapuit en geelgors

Gierzwaluw

Zwartkop

De volgende stop is aan de Nieuwe Leidijk; tijd voor koffie en brood. Ondertussen horen we luid en duidelijk de wielewaal. Ja, "horen", schrijf ik, niet "zien' helaas. Zoals altijd.  We krijgen hier niets goed voor de lens en besluiten richting Hengelo te rijden met een tussenstop bij de Oosterweilanden. De oeverzwaluwen daar zijn geweldig. Er wordt heel wat heen en weer gevlogen en op de tak wordt er ruzie gemaakt, maar ook gevreeĆ«n en gepaard. Wat mooi om te zien en ik maak de lezer deelgenoot via zes foto's. Bij de zandafgraving zien we niets speciaals, alleen de oeverloper gun ik een vereeuwiging in deze blog. Moe, maar voldaan komen we thuis. 

Oeverzwaluwen

Oeverzwaluwen

Oeverzwaluwen

Oeverzwaluwen

Oeverzwaluwen

Oeverzwaluwen

Oeverloper