zaterdag 30 maart 2024

Extra telelens/extra-tele lens

Na enig wikken en wegen had ik afgelopen week besloten een occasion Sony 200-600 telelens aan te schaffen. Deze lens is veelgeprezen vanwege zijn handelbaarheid, kwaliteit en goede resultaten. Enige nadeel is het vrij grote gewicht (2,1 kilo) en de prijs. Vanwege de prijs heb ik een goede occasion gekocht. Het gewicht is dusdanig dat ik van plan ben deze lens vooral te gebruiken in situaties waarbij ik met statief, op dezelfde plek, ga fotograferen en niet aan de wandel ben.  Voor dat laatste blijf ik mijn Sony 70-350 gebruiken. De Sony 200-600 is gemaakt voor full frame camera's, kan ook echter zeer goed op een aps-c camera zoals de mijne, en levert daardoor anderhalf keer het gegeven bereik op, dus 300-900 mm. Bij het uitproberen van de lens in de achtertuin van de verkoper zaten twee kauwtjes vrij ver en hoog op een schoorsteen. Hen fotografeerde ik met het maximale bereik. De eerste foto is daarna tot 70 % gecropt, de tweede tot 80%. Ik ben erg tevreden met deze eerste foto's en ze maken me enthousiast en nieuwsgierig naar het vervolg. 




woensdag 27 maart 2024

Engbertdijksvenen en Groene delta 27 maart 2024

Vanmorgen om 7 uur rijden Peter en ik al weg naar de Engbertdijksvenen om te profiteren van het mooie weer voordat de aangekondigde verslechtering plaatsvindt. We hebben twee 'doelen': blauwborsten en adders. Om met de laatste te beginnen: die zien we niet. Waarschijnlijk is het te koud en op dat moment (11.00 uur) te weinig zonnig. Het sputtert zelfs af en toe. Nu we de biotoop weten, gaan we het later nog wel een keer proberen. 

De blauwborsten zien we meteen bij aankomst in de Engbertdijksvenen. Eerst ver weg, boven op een dode berk. Een mooi gezicht, maar we hopen dat we hem nog wat closer kunnen observeren. Dat lukt even later, in een filmpje en op talloze foto's, waarvan ik er nog twee heb uitgekozen voor dit blog.  Het is wat vogels betreft erg levendig vandaag in de Engbertdijksvenen. De foto's hieronder getuigen daarvan. En dan hebben we vast ook nog wel het een en ander gemist of niet vastgelegd. De laatste twee foto's zijn boerenzwaluwen die we op de terugweg naar Hengelo spotten bij de Groene Delta. Ze zijn vroeg terug. De foto van de zwaluwen in de boom is niet mooi, maar dient ter illustratie. Het lukt warempel ook nog er eentje vast te leggen die over het water scheert. Razend moeilijk, maar toch aardig gelukt. 

Panorama Engbertdijksvenen


Blauwborst op grote afstand



Blauwborst dichterbij

Blauwborst

Zanglijster

Roodborsttapuit op dikke steen

Roodborsttapuit

Rietgors

Boomleeuwerik

Vink

Geelgors

Kneu

Kneu

Kleine plevier

Kleine plevier

Roodborst

Boerenzwaluwen

Boerenzwaluw



dinsdag 26 maart 2024

Duivelshof en Ottershagen

Vandaag maken Joke en ik een wandeling door het prachtige en redelijk authentiek ogende landschap van de Duivelshof tussen De Lutte en Losser. In het begin is het nog wat fris, maar als de wind gaat liggen en het zonnetje er voorzichtig doorkomt, wordt het aangenamer. We beginnen bij het Arboretum en volgen deels een rondwandeling van 'Truus'. Soms is het erg nat en als we twee weilanden moeten doorkruisen, zoeken we de grotere graspollen op om niet diep weg te zakken. We vinden het op sommige plekken in het bos heel stil, in andere delen horen we vooral de vogels als GBS, goudvink, putter, zwarte specht, groene specht. Maar zich laten zien: ho maar!  We zijn ook meer met de wandeling bezig dan met vogels 'vangen'. Een mooie tjiftjaf en koolmees laten zich echter nog wel verschalken. Op de Lossersedijk zien we een ooievaarsnest dat al bevolkt is door een stelletje en het vrouwtje zit diep verscholen. Liggen er nu al eieren in?

Koolmees

Tjiftjaf

Lente in aantocht

Narcis

Madeliefjes

Echtpaar ooievaar


We besluiten nog even een kijkje te nemen bij de vogelkijkhut van Ottershagen. Het is een drukte van belang met foeragerende vogels op de vloeiweiden en in het water. We zien in ieder geval vele grutto's, twee  wulpen, scholeksters, tureluurs, krakeenden, bergeenden, kieviten, spreeuwen. De hut staat op vrij grote afstand van de vogels, maar desondanks is het genieten. Vanuit de auto zien we nog een witte kwikstaart een bad nemen. Gauw nog een paar foto's en een filmpje. We sluiten deze mooie dag af met koffie en gebak in Denekamp.

Panorama Ottershagen

Wulpen, krakeenden kievit


Wulp (gecropt uit vorige foto)

Enkele van de vele grutto's

Overvliegende grutto's

Opgeschrikte grutto's

Scholekster

Witte kwikstaart; zie ik er mooi uit?

Toch maar even in bad





maandag 25 maart 2024

Nog een laatste restje Texel

Bij het opruimen van de foto's van Texel kwamen er nog wat beelden voorbij die ik hier alsnog wil plaatsen. Ik begin met een blik op Texel vanaf de boot en eindig met een panoramafoto die is samengesteld uit vier foto's in landscapestand. De foto is zo smal dat je hem eigenlijk op minimaal een 27 inch-scherm moet zien. Wat mij betreft wel een mooie afsluiting met deze laatste blik op De Slufter.

Zicht op Texel vanaf de boot

Grote (?) mantelmeeuw

Zandbank bij De Cocksdorp met meeuwen (vooraan) en scholeksters

Witte konten van rotganzen

Kluten


Veldleeuwerik

Kuifeend

Smienten

Heggenmus

Tjiftjaf

De Slufter

zondag 24 maart 2024

Oostvaardersplassen 23 maart 2024

Het is een bijzonder verjaardagscadeautje van Wouter, Laura, Judith en Wouter, deze natuurexcursie naar de Oostvaardersplassen. Ook voor Peter is een plaats gereserveerd als aangenaam gezelschap op deze middag vol dreigende luchten, harde wind en kou, waarbij we het toch onverwacht behoorlijk droog hebben gehouden. Die weersomstandigheden zorgen er ook voor dat we niet veel vogels te zien krijgen en zeker niet van dichtbij. De gehoopte zee-arend zien we wel een paar keer, vliegend en zittend op een boomtak, maar met het blote oog is hij niet waar te nemen. Met moeite lukt het hem in het beeld van de verrekijker en van de fotocamera te krijgen. Wat er dan na enorm croppen overblijft laat zich raden. Waardeloos dus, eigenlijk niet publicabel, maar we hebben hem in ieder geval (een paar keer) gezien.

Ver weg op het water zwemt een grote zaagbek, een vrouwtje. Zij is te herkennen aan de bruine kop, terwijl het mannetje een donkergroene kop heeft. 

We komen bij een grote weide met allerlei distelplanten, HET gebied dus voor de distelvink, de putter. Er verblijft daar, aan de achterkant, een groep van ongeveer tweehonderd van deze prachtige vogeltjes (helaas ook geliefd bij criminelen die ze vangen voor de verkoop, bleek afgelopen week uit nieuwsberichten). Het is wachten tot de groep opschrikt en dichterbij weer neerstrijkt. Opvliegen doen ze wel, maar dichterbij neerstrijken niet. Door de verrekijker is het toch een prachtig gezicht. Hier twee foto's op een beeld te geven van de opvliegende troep putters.



De enige vogel die enigszins dichterbij poseert, is een kwikstaart. Misschien denk je: dat is niet zo bijzonder, maar het blijft een zeer elegant vogeltje, dat gelukkig nu weer vaker te zien is. 



We maken een wandeling van ongeveer negen kilometer door het relatief kleine gebied dat voor bezoekers toegankelijk is. Het grootste deel van de Oostvaardersplassen is gesloten voor publiek en zelfs boswachters komen nooit op bepaalde plekken. Het is een mooie wandeling door een overweldigend natuurgebied, waarbij we verschillende uitzichtpunten en kijkhutten bezoeken. We zien konikpaarden in een grote groep bij elkaar en in de verte ontwaren we vijf grazende reeën. 




Corné Koopmans, de jonge, enthousiaste en bescheiden gids weet veel te vertellen over de Oostvaardersplassen, over details als wildwissels voor edelherten of otters, over eieren die hij op de grond vindt, over de dieren en hun biotoop, over dagvlinders en ga zo maar door. Magisch vind ik zijn vermogen vogels op gehoor te determineren. Er zijn nu al verrekijkers te koop met soortherkenning. Zoiets moet toch ook mogelijk zijn met 'oortjes'? Dat zou de determinatie voor de oudere en minder ervaren vogelaar een stuk eenvoudiger maken. Alleen door oefening en studie zal ik nooit dat niveau bereiken.
Wouter, Laura, Judith en Wouter, bedankt voor het mooie cadeau en Peter bedankt voor het gezelschap! Tot slot nog twee sfeerfoto's.