woensdag 19 maart 2025

Rondje Noord-Twente -adder 19 maart 2025

Peter en ik gaan vandaag weer een keer samen op pad en wel tegen zonsopgang. Dan is de natuur op haar mooist. Het hoogtepunt vandaag vnden we niet hoog in de lucht, maar laag bij de grond. We hopen de blauwborst in de Engbertdijksvenen bij Kloosterhaar te zien, maar die vertoont zich vandaag niet. We zien wel andere mooie vogels, en ook een paar seizoenseerstelingen zoals kneus en tjiftjaffen.  Vaak zitten ze hoog in een boom of grote struik, niet ideaal voor echt mooie foto's. Alleen een geelgors zit aardig op ooghoogte. We genieten echter intens van het mooie gebied en van de vogels die zich wel laten zien. Na een kop koffie gaan we ook nog in het zuidelijke deel van de Engbertdijksvenen kijken, vanaf de Nieuwe Leidijk. Een passerende vrouw wijst ons op de kans adders te zien. Wij zijn helemaal niet gewend naar adders te speuren, maar we zien twee dames ingespannen bij een adderbiotoop kijken en fotograferen. Ja hoor, zij hebben een adder ontdekt. Bijzonder om te zien. Het is een vrij kleine, waarschijnlijk jonge adder. Opvallend is zijn blauwe oog met verticale pupil. Volgens Peter duidt dat op de giftigheid van een dier. We zijn het erover eens dat de adder het gemis van de blauwborst ruimschoots goedmaakt. 




Om je een idee te geven hoe ver en hoog de vogels vaak zitten, zie je eerst een foto die ik al met een zoom van maar liefst 900 mm genomen heb! De tweede foto is een 100% crop van de eerste foto. Wat knap dat camera en lens er toch nog iets redelijks van weten te maken. In dit geval van een roodborsttapuit.



Rietgors


Rietgors 

Roodborsttapuit

Roodborsttapuit

Boomklever

Roodborst

Kneu

Putter

Putter

Geelgors



Geelgors

Gaai

Rietgors, vrouw

Rietgors, man
We verlaten de Engbertdijksvenen met een tevreden gevoel, maar de dag is te mooi om al naar huis te gaan. En op de route liggen toch nog twee vogelspotgebieden. We gaan eerst even langs de zandafgraving van de Oosterweilanden dat steeds meer een vogelhotspot wordt. Wat zitten er veel meeuwen en scholeksters. Vorige week zag ik er nog twintig grutto's, nu maar drie en ook nog met de kop in de nek gestoken. Een wulp staat prachtig te zijn in het ondiepe water. 








Nog niet helemaal verzadigd doen we de Groene Delta nog even aan bij het Businesspark XL in Almelo. We worden welkom geheten door een torenvalk bij het terrein van Kees Smit. Verderop zien we dat er begonnen is met de werkzaamheden van het geplande benzinestation en een Burger King. Precies op de plek waar de patrijzen graag schuilen. De hoogmoedswaanzin van de gemeente Almelo, het gebrek aan interesse in de natuur, de vaart der volkeren, ach het is schrijnend om mee geconfronteerd te worden.
We lopen maar gauw naar de Doorbraak. Bij de grote plas zit een enorme meeuwenkolonie. Achter de plas, bij de Doorbraak zien we grutto's en tureluurs. Het licht is schel en half tegen, maar de sfeer is prachtig. Toch een paar foto's dus. En ik sluit de fotoserie af met twee eerstelingen van het seizoen: een witte kwikstaart en een tjiftjaf. Die laatste soort is weer in groten getale aanwezig. Mooi, het voorjaar rukt op. Na een mooie dag, en na 15 km wandelen (!) gaan we tevreden huiswaarts. 



Torenvalk

Tuereluurs

Meeuwen

Overzicht grote plas

Opvliegende meeuwen

Grutto's en een krijsende kievit

Drie grutto's en twee tureluurs

Grutto

Twee tureluurs (links) en vijf grutto's

Witte kwikstaart, vindt voedsel in koeien- en paardenpoep

Tjiftjaf