maandag 28 april 2025

Bonte vliegenvanger 28 april 2025

Van alle zangvogels die ik in het bos bij de Gravenallee hoorde, kreeg ik alleen de bonte vliegenvanger mooi op de foto en film. Jammer, want vooral de zwartkoppen lieten zich luid en veelvuldig horen. Verder hoorde ik vinken, roodborsten, zwarte spechten, winterkoninkjes, vuurgoudhaantjes, pimpelmezen en koolmezen, merels, duiven en dan ben ik er vast nog wat vergeten. Ik laat het qua beeldmateriaal dan ook bij de bonte vliegenvanger, maar ook met deze magere vogelvangst was de wandeling zeer aangenaam in de vroege ochtend. 









zondag 27 april 2025

Rondje Noord-Twente 27 april 2025

Vanmiddag krijg ik  zin om nog even te vogelen. Ook Peter is daarvoor in, ondanks zijn vogelexercitie van vanmorgen. We gaan eerst even kijken bij de Groene Delta, waar nog wel eens steltlopers gezien worden op de strook zand in de plas vooraan. Vandaag echter niets speciaals. Ik meen een heel bijzonder vogeltje in de boom te zien, maar het is een tjiftjaf die door de zon er erg apart uitziet. De zingende zwartkop krijgen we niet te zien. Een koolmees solliciteert wel heel nadrukkelijk naar een foto. Bij de voorheen kruidige groenstroken tussen de bedrijven schieten ons nu bijkans de tranen in de ogen; wat een ravage wordt er aangericht voor de flora en fauna in de jacht op nog meer bedrijfswinst. 

Tjiftjaf

Koolmees

Dan maar een plasje verder, op naar de Oosterweilanden, waar Corrie gisteren nog een kemphaan zag. Wij zien een grutto die foerageert en baddert in de buurt van een groep scholeksters. Een aantal regenwulpen steekt de kop net boven de rand van de zandhoop uit. Even later vliegen ze weg. Gelukkig komt er nog eentje terug om te poseren. De snavel van een regenwulp is korter dan van een gewone wulp en meer gebogen;  en ook zijn totale lichaamsgrootte is minder. De kruin- en oogstreep zijn donker bij de regenwulp. Toch vind ik ze moeilijk te onderscheiden.  



Grutto

Scholeksters

Regenwulpen met op de voorgrond een gele kwikstaart

Regenwulpen

Regenwulp

Scholeksters

We hebben nog tijd over voor nog een gebiedje en het licht is nog goed. We gaan nog even kijken bij de Ypeloplas. Iedere keer dat ik er kom, denk ik dat er niks zit. Maar na enig turen ontdek je toch het een en ander en soms komt er ook nog wat aanvliegen, zoals de grutto die een bad wil nemen. De oeverloper scharrelt aan de overkant en is dus eigenlijk te ver voor een foto. Maar meest bijzonder is de badderende wulp (een gewone dit keer; zoek de verschillen), die na het bad ook nog even goed moet uitschudden. Een prachtig gezicht. Na deze mooie vooravond maar eens naar huis om wat te eten.


Badderende wulp

Klaar met badderen

Nog even uitschudden door te fladderen en op te springen

Badderende grutto

Nijlgans

Oeverloper


zaterdag 26 april 2025

Reevediep en Zuna 25 april 2025

Zoals vaker gaan Peter en ik vrijdag voor dag en dauw op pad om te vogelen. Al voor 7.30 zijn we bij het Reevediep bij Kampen. In de auto denken we nog dat we een lekkere zonnige dag tegemoet gaan. Niets is minder waar. Het is voor het gevoel bitter koud en aan het eind van de dag thuis  zijn mijn voeten en handen nog steeds niet opgewarmd. Dat mag de pret niet drukken. We richten ons op de mooie omgeving en op de vogels. We worden meteen verrast door het gezang van Cetti's zangers zonder ze te zien; uiteraard zou ik bijna zeggen.  De rietzangers die zich luid laten horen, zien we gelukkig wel. Even later hoor ik het onmiskenbare geluid van de snor. Ongelooflijk wat dit vogeltje een volume en ook bijzonder geluid voortbrengt dat hij minuten achter elkaar aan een stuk volhoudt. We krijgen hem goed te zien en kunnen hem mooi fotograferen en filmen. Ook heel bijzonder dat we de koekoek zo mooi van redelijke afstand kunnen fotograferen. Wat een bijzondere vogel is dit toch, waarvan je het silhouet al vanaf grote afstand herkent. De blauwborst laat zich na enig zoeken ook vastleggen en we zien uiteindelijk ook nog kemphanen die de vorige keer veel talrijker en dichterbij aanwezig waren. Niet alle waargenomen vogels beschrijf ik hier. Kijk maar hieronder. 

Na de video's en foto's van het Reevediep volgt nog een stukje over Zuna waar we op de terugweg nog even langsgaan. 

Snor





Rietzanger





Koekoek






De rest bij het Reevediep

Grote Canadese gans

Rietgors

Visdief met visje

Witte kwikstaart

Jong gezin grauwe gans


Blauwborst



Rustende kemphanen

Knobbelzwaan

Boerenzwaluw

Tureluur

Kemphanen


Kleine plevier

We besluiten op de terugweg dus nog even via Zuna te gaan, aangezien dat toch ongeveer op de route ligt. Zouden de kraanvogels er zitten? Op instagram zag ik wel foto's ervan. Maar vandaag laten ze zich niet zien helaas. Wel zien we op grote afstand een aantal reeën in de plasdras lopen. We horen en zien verschillende zangvogels. Ook gierzwaluwen scheren over. Van de graspieper en de roodborsttapuit kan ik mooie foto's maken. een mooie afsluiting van een mooie en rijke vogeldag.


Graspieper

Graspieper

Roodborsttapuit

Roodborsttapuit


Roodborsttapuit



  

maandag 21 april 2025

Oeverzwaluwen en patrijzen

Vanmiddag gaan Peter en ik een paar uurtjes 'in situ' vogelen. We parkeren de auto namelijk bij de oeverzwaluwenwand op het bedrijventerrein bij de Oosterweilanden. In eerste instantie zijn twee jongens vlak naast de wand aan het vissen. Gelukkig doen ze dít en zitten ze niet als talloze andere jonge jongens achter een scherm, maar we zijn toch blij als het vissen vrij snel klaar is. De zwaluwen durven dan dichterbij te komen. Maar ook wij zijn stoorzenders, merken we als we teruglopen naar de auto; opeens wemelt het van de zwaluwen bij de wand. Op afstand maken we nog wat foto's. We gaan dan eerst even kijken bij de zandafgraving, hopend op regenwulpen die hier afgelopen dagen waargenomen zijn. Vanmiddag zitten er alleen kokmeeuwen en scholeksters helaas. Nog even een keer terug naar de oeverzwaluwen? Goed dat het antwoord ja is en ook goed dat we in de auto blijven. Het is een drukte van belang en ook de tak vóór de wand wordt druk bezet door zwaluwen. Het is lastig ze op de foto te krijgen, maar sfeervol is het in ieder geval. Ik pak ook nog even mijn statief voor een filmpje dat ik van achter de auto maak. Van daar rijden we 'voor je weet maar nooit' bij Kees Smit de oprit op. Waarachtig, Peter merkt twee patrijzen op. Gelukkig zijn er nog een paar. Maar waar zullen ze blijven nu hun leefgebied steeds verder verkleind wordt ten gunste van bedrijven?