maandag 30 september 2024

Vlaamse kust: bezoek aan Ieper

Nu we redelijk dicht in de buurt van Ieper zijn, besluiten we een bezoek te brengen aan deze stad, die onlosmakelijk met de Eerste Wereldoorlog , oftewel de Grote Oorlog, is verbonden. Deze oorlog duurde van 28 juli 1914 tot 11 november 1918, toen de vrede van Versailles getekend werd. De aanleiding voor de oorlog was de moord door Servische nationalisten op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie. In dit conflict staan de 'centralen' (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk) tegenover de 'geallieerden' (Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland). Nederland verklaarde zich snel neutraal, bang om de koloniën te verliezen. België wilde ook neutraal blijven, maar dat lukte niet. Veel Belgen ontvluchtten de oorlog naar Nederland. Het oorlogsfront liep deels dwars door België. Tien miljoen soldaten en tien miljoen burgers komen om door de gruwelen van deze oorlog. Dat de mensheid niets van deze oorlog geleerd heeft, blijkt uit de eerste foto die ik in het Flanders Fields museum gemaakt heb. Op de vlaggen staan alle conflicten in de wereld vermeld sinds de Grote Oorlog.In het museum is een indrukwekkende en informatieve tentoonstelling te zien over de oorlog. Ieper zelf is grotendeels verwoest in de oorlog, maar nadien in stijl opgebouwd. In de wijde omgeving zijn begraafplaatsen van de geallieerden te bezoeken. Wij hebben die van Tyne Cot bezocht. Daar word je stil van alle grafstenen met namen van over het algemeen zeer jonge soldaten. 

Eerst laat ik een paar foto's uit het museum zien dat gevestigd is in de Lakenhallen aan de Grote Markt, en van de binnenkant van de Menenpoort die als monument aan de oorlog is ingericht. Na foto's van de begraafplaats Tyne Cot is er onder de streep ruimte voor 'normale' foto's.


 

Conflicten in de wereld na de Grote Oorlog





Schilderij van Sam Dillemans: Ypres












_____________________________________________________________________________________

Lakenhallen en Belfort met op de voorgrond een maquette

De Lakenhallen en Belfort; op de achtergrond de Sint-Maartenskathedraal

Horeca langs de Grote Markt

Kasselrijhof

Lakenhallen en Belfort

Uitzicht vanaf het Belfort

Uitzicht vanaf het Belfort

Uitzicht vanaf het Belfort

In hal van het museum


Gerechtshof

Straatbeeld


Sint-Maartenskathedraal








Toren Sint-Maartenskathedraal



zondag 29 september 2024

Groene Delta en Engbertdijksvenen 29 sept 2024

Joke en ik gaan vandaag wandelen in de Engbertdijksvenen. Maar onderweg gaan we eerst even kijken of we eindelijk tapuiten kunnen treffen in de Groene Delta. Bij het oprijden van de groenstroken zien we een witte Opel Mokka. Everard zit vanuit de auto te fotograferen. Hij heeft twee watersnippen gezien, maar ze zijn weg als wij arriveren. Hij tipt ons wel voor zwarte roodstaarten, iets verder het bedrijventerrein op. Wij zien de roodstaarten niet, maar wel eindelijk de gewenste tapuiten. Toch bijzonder ze hier te zien. Er zitten vast konijnenholen in de groenstroken; tapuiten maken gebruik van die holen om te broeden. Dat zal niet al te lang meer kunnen, maar daarover hier meer.

Tapuit

Tapuit

Tapuit

We rijden verder en op de Veeneindeweg is het al raak: we zien puttertjes en roodborsttapuiten in de uitgebloeide zonnebloemen en distels. Ze vliegen weg als een bruine kiekendief laag over komt vliegen. Wat een prachtige roofvogel! Een torenvalk met opvallend grijze kop zit in een boom. De zangvogels zaten eigenlijk op te grote afstand, maar ze geven wel goed weer in welke omgeving we ze aantroffen.


Roodborsttapuit, vrouw

Roodborsttapuit, man

Bruine kiekendief

Bruine kiekendief

Bruine kiekendief
Torenvalk

In de Engbertdijksvenen besluiten we de auto neer te zetten bij de Nieuwe Leidijk en de zuidelijke en noordelijke venen te combineren door het verbindingspad op en neer te lopen naar de Pluus. Het is geweldig mooi zonnig en rustig weer. Hier en daar zijn runderen. 

Ook hier zien we een aantal torenvalken, in een boom, vliegend of biddend.

Torenvalk

Torenvalk
In een aantal bomen zitten ook prachtig gekleurde, glanzende spreeuwen.

Spreeuwen

Spreeuw

Als we verder lopen zien we een prachtig mannetje roodborsttapuit in de top van een berk.

Roodborsttapuit

Ook in de Engbertdijksvenen zien we een aantal bruine kiekendieven. Het is trouwens toch raak vandaag met de roofvogels: een aantal keren zien we - helaas vrij ver weg - ook een buizerd in een boom zitten. Die op de foto is blijkbaar flink in de rui, de vogel was ook veel met zijn veren bezig.

Bruine kiekendief

Buizerd

Regelmatig vliegen er grotere en kleinere groepen ganzen over. Ze zijn soms lastig te herkennen, maar ik denk dat ik het met de benaming bij het rechte eind heb.

Kolganzen

Grauwe ganzen

Grauwe ganzen

Tot slot een paar foto's die ik gemaakt heb met mijn iPhone om een indruk van de de sfeer van het mooie landschap in de Engbertdijksvenen weer te geven.