woensdag 19 juni 2024

Wandeling met Astrid en Erik 19 juni 2024

Wat we al langer van plan waren, voeren we vandaag op de eerste mooie dag na de vele regen uit: gevieren wandelen/vogelen in een gebied dat Astrid en Erik nog niet kennen. We gaan eerst naar de zuidelijke Engbertsdijksvenen. De hoop is gericht op adders en boomkikkers, maar die geloven nog niet dat het zonnig genoeg is en laten zich aan ons niet zien. De adders en gladde slangen wel aan een boswachter, horen we later van deze man, maar ja, hij is dan ook de professional en mag ook van gebaande paden af. Erg veel en van dichtbij kan ik niet fotograferen, maar al met al zien en horen we toch vrij veel, bijvoorbeeld boomvalken (zien), wielewalen (horen), ijsvogels (zien), en ook graspiepers, kneuen en ook prachtige bloemen en insecten zien we. Een andere wandelaar wijst ons op twee reebokken in een weiland. Erik en Astrid zijn onder de indruk van de schoonheid van het gebied en genieten, net als wij, volop. Hieronder wat foto's uit de Engbertsdijksvenen. Alle foto's vandaag geschoten met de Sony A6700 + Sony G 70-350 (omgerekend 105-525), tenzij anders aangegeven.

Grote wederik

Tuinfluiter

Graspieper

Kneu

Bruine korenbout

Groot dikkopje (?) op moerasrolklaver

Distelsoort

Akkerhommel op moerasrolklaver

We hebben na een rondje Engbertsdijksvenen nog wat tijd over en rijden naar de Groene Delta, die toch op de route naar huis ligt. In het door blokkendozen en landbouw ingeklemde gebied valt altijd wat te genieten. We zien vrij veel juveniele vogels, zoals een tjiftjaf, kleine plevier en tureluur. De volwassen ganzen en eenden zwemmen met veel jonkies achter zich aan.  In de verte zien we twee casarca's, maar ze zijn te ver weg voor een foto.

Groene Delta (foto met iPhone)

Juveniele tjiftjaf

Holenduif

Boerenzwaluw

Torenvalk

Gewone oeverlibel

Boerenzwaluw

Juveniele kleine plevier

Juveniele tureluur

Adult tureluur

Vliegende kievit

We drinken nog wat bij Astrid en Erik thuis en zien bij hen in de tuin nog een zanglijster met nestmateriaal in de bek en een prachtige juveniele huismus. Een zeer gezellige dag met geslaagde wandelingen. 

Zanglijster

Juveniele huismus
















dinsdag 18 juni 2024

Engbertdijksvenen-Rauwbloksweg 17 juni 2024

Na het avondeten maandag  rijden Joke en ik naar de zandafgraving bij Vriezenveen waar Everard een aantal mooie kluten heeft gezien. Dat geluk is ons niet gegund, we zien niets anders dan kieviten, meeuwen, aalscholvers en ganzen. Niks mis mee natuurlijk, maar daar komen we niet voor. Dan verder richting Kloosterhaar, waar we hopelijk nog een keer kunnen genieten van de velduil; Joke heeft deze nog niet live gezien. Het is nog wat vroeg, dus we lopen eerst even een klein stukje de Engbertdijksvenen op, in de buurt van de boerderij van Staatsbosbeheer. Met wat geluk zien we misschien grauwe klauwieren en blauwborsten daar. De blauwborsten laten zich nu niet zien, we ontwaren wel een paartje grauwe klauwieren. Ze hebben een territorium van ongeveer 100 meter, dus je kunt met enige zekerheid bedenken waar ze zich ophouden. Wat een prachtige vogels toch, die met hun scherpe snavels prooien verschalken en vastspietsen op doornige takken om ze rustig te kunnen oppeuzelen. Het vrouwtje laat zich van wat dichterbij bewonderen dan het mannetje.

Grauwe klauwier, man

Grauwe klauwier, vrouw

Dan is het tijd om op zoek te gaan naar de velduil. Iets verderop is de Rauwbloksweg, waar ik hem eerder heb gezien. Deze weg door de akkers bij Kloosterhaar/Bergentheim zou als kasseienstrook prima passen in Parijs-Roubaix. Ik gok dat deze weg mede debet is aan de kapotte schokbrekers van mijn auto. We zien al snel meerdere vogelaars, waaronder ook Neil die, als buurtbewoner daar,  de velduil al talloze malen heeft vastgelegd. We maken een kort praatje. Hij vertelt dat er vier velduilen moeten zijn in de omgeving. Er zijn geen aanwijzingen dat ze ook broeden. Na een tijdje zien we een uil verderop in het hoge gras. Ik krijg hem nog redelijk in het vizier. Dan vliegt hij op en het lukt hem in de vlucht vast te leggen.



Even later zien we er aan de andere kant van de weg nog een in het gras zitten. Nog iets verder weg. Om ons heen horen we kwartels, maar zien ze niet. Een patrijs zit niet ver van de uil vandaan. Als de uil opvliegt wordt hij eerst belaagd door een kievit, maar komt dan snel in rustiger lucht.


Patrijs




Nog even een kleine plevier en een gele kwikstaart meepakken die daar in grote aantallen vliegen. Vervolgens naar huis om nog de tweede helft van Oostenrijk tegen Frankrijk te zien. Ondertussen hebben de Belgen al met 0-1 verloren.

Alle foto's heb ik met de Sony A6700 en Sony G 200-600 mm gemaakt. 




donderdag 13 juni 2024

Twickelwandeling 13 juni 2024

Als Joke en ik samen een wandeling ondernemen, neem ik wel mijn camera mee, maar de 'focus' (brrr, wat een woord eigenlijk) ligt op het wandelen. Toch staan we ook vandaag tijdens een wandeling van 14 km door het Woolde en Twickel regelmatig even stil. Het langst doen we dat als we twee jonge boerenzwaluwen op prikkeldraad zien zitten die gevoerd worden door een van de ouders. Dit gaat razendsnel en met enige moeite kan ik een paar aardig gelukte foto's laten zien, waarbij de jongen insecten aangereikt krijgen; een fantastisch gezicht dat ik niet eerder van zo dichtbij heb kunnen waarnemen. Als toetje zet ik  nog een jonge boerenzwaluw solo op de foto die mij dicht laat naderen. We worden toch telkens verrast door het gekwetter en gepiep van jonge vogeltjes: kwikstaarten, mussen, boompiepers, koolmeesjes, pimpelmeesjes. Het is genieten van het landschap en van de flora en fauna. Het geluid van de wielewaal klinkt zeer duidelijk vanuit een bomenrij, maar hij blijft weer ongezien, hoezeer we ook ons best doen. Het lekkerst aan foto's bewaar ik voor het laatst.

De landschapsfoto's heb ik met de Phone gemaakt, de andere met mijn Sony A 6700 met de Sony G 70-350 mm lens. 

Aalscholvers (bij retentiegebied Woolde)

Moeder knobbelzwaan met jongen

Vader knobbelzwaan houdt de wacht ondertussen (bij retentiegebied Woolde)

Sfeerplaatje bij het Rustpunt met huismus op een paaltje en een boerenzwaluw op de achtergrond

Huismussen

Jonge witte kwikstaart
Een van de mooiste stukjes in Twickel (na het Rustpunt)

Jonge ree

Vlonderpad

Even het veenpluis fotograferen op het vlonderpad

Het resultaat

Jonge boompieper bij het vlonderpad

Natte plasdras na het vlonderpad. Hier ergens zat de wielewaal.

Vingerhoedskruid

Gewone oeverlibel

Putter doet zijn andere naam (distelvink) eer aan

Korenbloem

De es nabij Delden

Bloemen aan de akkerranden

HONGER!!!


Insect wordt aangereikt

En controleren of het nsect goed in het bekkie zit

En weer op weg naar de volgende prooi

Jonge boerenzwaluw