zondag 20 augustus 2023

Frankrijk, Ardêche

Het is helaas veel te heet in Frankrijk om fatsoenlijk vogels te spotten. Bovendien komt het er ook niet zo van als je met familie samen bent. Een paar ochtenden keek ik rond in de buurt van onze vakantiewoning met als mooiste 'vangst' juveniele wielewalen die ik al een paar keer speels zag rondfladderen en ook duidelijk hoorde. Ze zijn zeer moeilijk op de foto vast te leggen, dus hier ben ik wel blij mee. Niet zo mooi geel nog als de volwassen wielewaal, maar die ontkomt vast ook niet aan zijn fotografische lot. Uitdaging voor volgend jaar. Daarnaast is de zomertortel ook wel bijzonder om te fotograferen, want deze komt in Nederland nog weinig voor. De grauwe vliegenvanger (wel op enige afstand) en de zwarte roodstaart had ik ook nog niet eerder gefotografeerd. 

Juveniele wielewaal


Juveniele wielewaal


Zomertortel

Grauwe vliegenvanger

Zwarte roodstaart

Gekraagde roodstaart

Bonte vliegenvanger

Bonte vliegenvanger




zaterdag 12 augustus 2023

Dakhorst

Donderdag ben ik na de Almelose Delta ook nog even naar de Dakhorst gegaan, waar ik Vincent (van de Facebookpagina Natuurfotografie Twente) tegenkwam, wat zorgde voor een gezellig gesprek. Maar ik kwam natuurlijk in eerste instantie voor de prachtige natuur daar en specifiek voor de vogels. De aalscholverboom was redelijk gevuld, maar ik was vooral benieuwd naar de kleine karekieten. Ik hoorde er vele in het riet langs de Exosche Aa, nu nog proberen deze vast te leggen. Dat is nog geen sinecure met deze snelle vogeltjes tussen al het riet. Maar het lukte wonderwel een aantal keren. 

Ik begon bij de vogelkijkhut, waar nog steeds de zwaluw op haar nest zat. Die bleef niet steeds bij me, maar ging op de haar vertrouwde plek op het bord buiten zitten (als ze even de mensen in de hut wil ontvluchten). Verderop zaten nog wat boerenzwaluwen op een draad te converseren. De fuut zat ook nog steeds op haar nest. Er zou nu toch een keer wat uit de eieren moeten komen. Verder nog een mooie kievit, overvliegende grauwe ganzen en brandganzen. Met een bruin zandoogje op een akkerdistel sluit ik dit bericht af.





Kleine karekiet

Kleine karekiet

Fuut

Kievit

Brandganzen


Grauwe ganzen

Bruin zandoogje

vrijdag 11 augustus 2023

Almelose Delta

Al vroeg was ik gisteren bij de Almelose Delta. In deze rui-tijd was het rustig wat betreft vogels, maar ik ontwaarde er toch nog verschillende. Soms op wat wrange posities, zo midden tussen het industriegebied van Businesspark XL. Naast de vogels nog wat hazen en grazers. Een mooie ochtend al met al.

Putter

Jonge witte kwikstaart

Jonge meerkoeten

Zwartkop

Grazers

Gezin fuut

Hazen

Tureluurs

Veren plukkende knobbelzwaan. Naast de zwaan liggen geplukte veren.




Grasmus en gekraagde roodstaart

Vluchtende meerkoeten (zwart wit HDR)

Koolmees

Roodborst

Ekster

Blauwe reiger

Jonge witte kwikstaart

Torenvalk

Kneu (foto is niet heel goed, zie het als een bewijsfoto.

donderdag 10 augustus 2023

Patrijzen

Eindelijk zie ik vandaag patrijzen redelijk binnen 'schoots'afstand. Patrijzen zijn enorm in aantal afgenomen door de zich steeds verder uitbreidende landbouw. Patrijzen leven namelijk graag in kleinschalig akkerlandschap. In 2020 waren er naar schatting rond de 5000 broedparen, waar hij eerst een veel voorkomende vogel was. Patrijzen komen nu nog het meest voor in Twente en de Achterhoek alsmede in Noord-Brabant, maar je moet echt geluk hebben er nog wat te zien. Dat had ik vandaag. 

Eerst een video en dan een paar foto's van volgens mij twee volwassen en een flink aantal jonge patrijzen.



Ouderpaartje patrijzen

Mannetje patrijs

Vrouwtje patrijs

Een volwassen patrijs (links) en een aantal jonge patrijzen

dinsdag 8 augustus 2023

Barn owl

Gisteravond ga ik nog een keer terug naar de schuur van mijn zwager. Ik had Peter beloofd hem de kerkuilen (zie blog van 26 en 27 juli) te laten zien. Toevallig was een vriend (Ian) van hem uit Engeland op bezoek die het ook leuk vindt om met ons mee te gaan. Bij nadering van de schuur vliegen twee jonge, maar al vrij grote kerkuilen twee keer heen en weer. Een ervan verstopt zich, de ander gaat boven in de schuur zitten om ons te observeren. We betalen met gelijke munt terug. Wat zal hij ondertussen wel niet denken van drie gepensioneerde onderwijsmensen met behoorlijk zwaar fotoapparatuur in de aanslag. Door de aanwezigheid van Ian weet ik nu dat een kerkuil in het Engels barn owl is, eigenlijk een veel toepasselijker naam.

Het lukt ook nog een kleine, vrij ongeordende, vlucht ganzen in de mooie avondlucht vast te leggen. 







zondag 6 augustus 2023

Oelemars 6 augustus 2023

Na een heerlijke zondagochtendcappucino met gebak bij het Arboretum gaan Joke en ik - voor het eerst -naar de vogelkijkhut bij de Oelemars, een zandwinningsgebied achter Losser en tegen de Duitse grens. Oelemars duidt op het voormalige moerasgebied in deze regio en betekent 'moeras waarin uilen voorkomen'. Uilen zien we niet en ook steltlopers niet die je er normaal ook kunt spotten. In het begin zijn het vooral de jonge aalscholvers die de aandacht trekken met hun prachtig, bijna metalig gekleurd verenkleed. Daarnaast zien we andere jonge watervogels als brandganzen, nijlganzen, kuifeenden, en verder een witte kwikstaart ver en hoog weg, maar de ochtend kleurt helemaal goed als de ijsvogel zich laat zien. Eerst zit hij ver weg op de tak waarin ook de kwikstaart zit, die de ijsvogel maar eens wegjaagt van zijn tak. Dan zit hij zo dichtbij dat hij zich mooi laat fotograferen. Op de terugweg zien we vanuit de auto een nat weiland met vele foeragerende ooievaars. Maar even stoppen dus. 

Maar misschien nog wel mooier was dit moment vandaag: Mathieu van der Poel wereldkampioen.




aalscholver

aalscholvers

aalscholver

brandgans


nijlganzen

kuifeenden

witte kwikstaart, ver weg

ijsvogel, op dezelfde plek

iets andere houding

ijsvogel, nu dichterbij

foeragerende ooievaars

foeragerende ooievaars

overzicht van een deel van de tientallen ooievaars bij Losser

balanceeroefening