vrijdag 28 februari 2025

Nieuwe Driemanspolder 28 feb 2025

Dichtbij Zoetermeer ligt de Nieuwe Driemanspolder, pas in 2020 geopend en nu al een interessant vogelgebied. Op waarneming.nl heb ik gezien dat er onder andere meer dan 100 grutto's zouden zijn. Op de dag van vertrek uit Kijkduin bezoeken we dus nog de Driemanspolder. De ochtend begint met wat regen, maar gaandeweg komt toch het zonnetje erbij. Dat levert een mooi zicht op foeragerende en rustende weide- en watervogels als grutto's, kieviten, bergeenden, kluten, tureluurs, grote Canadese ganzen, en nog veel meer soorten. Helaas zijn de meeste vogels, behalve de Caanadese ganzen vrij ver weg, maar het beeld is prachtig. Met de Canadese ganzen wil ik beginnen met een kleine ode. 





In het westen van het land vind ik de inklemming in het stedelijk gebied van mooie natuurgebieden erg bijzonder. Hoe is het mogelijk dat zoveel vogels hun plek vinden tussen alle steden en snelwegen. De eerste foto laat zien dat ook de Nieuwe Driemanspolder tegen de stad aan is gelegen. De tweede is een uitsnede daarvan. De andere kant op staan op de achtergrond drie molens (derde foto). 


Helemaal links een pijlstaart man, in het midden twee pijlstaarten, vrouw. Verder kluten, bergeenden en grutto's.


De foto's hieronder spreken verder voor zich, denk ik. Het gaat steeds om rustende en foeragerende vogels op grote afstand op slikken in het polderlandschap.

Grutto's, een paar kieviten en een meeuw

Gealarmeerde grutto's

Grutto's

Kluten

Kieviten; de goede kijker ziet twee tureluurs



donderdag 27 februari 2025

Beelden aan Zee-Miro en Panorama Mesdag 27 feb 2025

Een van de aanleidingen om een midweek in Den Haag en omgeving te zijn is de laatste week van de tentoonstelling van sculpturen van Miro. Deze kunstenaar uit Barcelona is vooral bekend door zijn schilderijen, maar heeft ook met zijn beeldhouwkunst grenzen verlegd. Zijn verbeeldingskracht geeft aan alledaagse voorwerpen en de assemblage daarvan een surrealistische uitstraling. Hij gebruikt verschillende materialen om zijn beelden van te maken. Hij geeft ook extra kracht aan deze materialen door ze in brons te gieten. Soms laat hij het daarbij en krijgt een alledaags voorwerp een extra dimensie, een rijkere uitstraling. Soms ook schildert hij het brons dan weer over in felle kleuren, zodat het eventuele dedain van een in brons gegoten voorwerp weer wordt afgepeld. Soms gebruikt hij ook klei of steen (of een gevonden steenklomp) voor zijn beelden. Een impressie hieronder in een aantal foto's. Na de impressie gaat de tekst verder.














In het museum is ook een tentoonstelling van Vera Gulikers, met sculpturen en schilderijen. Zij onderzoekt het vrouwelijke in de kunst en probeert stereotyperingen te doorbreken met humor. Zij gebruikt als afwerking voor haar beelden flock, een fluweelachtige folie met een zachte en luxe uitstraling.


Een ander beeld dat mijn aandacht trekt is The King of Water van Walter de Jong. Het is gemaakt van gepigmenteerd PU-schuim. 


We hebben nog tijd over om naar het Panorama Mesdag te gaan. Het is al wel 30 jaar geleden dat we dat imposante schilderij van Mesdag uit de 19e eeuw gezien hebben, opgesteld in 360 graden en gemaakt op een papierbaan van 114 meter lengte en ruim 14 meter hoogte. Het panorama opende in 1881. In 2025 maakt het nog steeds en opnieuw grote indruk; de grote schoonmaakbeurt in 2024 heeft gezorgd voor een prachtig helder decor. Middenin het schilderij waan je je op een duintop rondkijkend over de omgeving. Mesdag heeft een aantal assistenten ingezet, schilders van de Haagse School, onder meer zijn vrouw Sientje Mesdag van Houten, Georg Breitner, Théophile de Bock en Bernard Blommers.

De eerste foto laat zien hoe je als bezoeker het schilderij bekijkt. De andere vier foto's laten elk ongeveer een kwart van het panorama zien. Het panorama is natuurlijk niet in foto's te vatten. Ga dus kijken als je het nog niet gezien hebt. Maar ook een tweede keer kijken is de moeite waard!









woensdag 26 februari 2025

Starrevaart en Meijendel 26 feb 2025

Met het heldere weer van vanochtend gaan we naar een tussen bebouwing en snelweg ingeklemd natuurgebied: de Starrevaart. Daar is een vogelkijkhut, waar al een aantal wijze vogelaars hun intrek hebben genomen. Het is een vrij nieuw ingericht gebied en de manier waarop trekt veel vogels aan: lage waterstand, rijen met paaltjes, veel riet. De vogels zitten op grote afstand, te groot om mooie close top-opnames te maken. Daarom vooral wat sfeerplaatjes met talloze smienten, slobeenden, meeuwen, aalscholvers, kieviten en ook grutto's. Na een dik uur rijden we naar de Meijendel, een natuurgebed in de Wassenaarse duinen, waar we een mooie wandeling maken. De Grote Canadese ganzen en de goudhaantjes zien we in dat gebied waar het verder qua vogels vrij stil is. 

Vooral scholeksters

Kieviten

Grote zaagbek en op de achtergrond grutto's

Slobeenden

Smienten

Onder andere aalscholvers

Grutto's

Smienten

Gealarmeerde kieviten

Kieviten

Sfeerplaatje met vooral scholeksters

Grutto's

Fuut

Kokmeeuw

Bijna alle palen bezet

Zilverreiger


Grote Canadese ganzen

Goudhaan

Goudhaan

Goudhaan