donderdag 31 oktober 2024

't Woolde 31 okt 2024

Vanmiddag wil ik nog even een uurtje kijken bij 't Woolde, het retentiegebied tussen Hengelo en Borne. Peter heeft wel zin om even mee te gaan. Het is altijd afwachten of je daar wat te zien krijgt. Vandaag vliegt eerst een grote bonte specht de boom in als we arriveren. We zien hem rondfladderen. Bij en in het water zijn veel vogels te zien, zoals grote zilverreigers, grauwe ganzen, nijlganzen, aalscholvers, eenden, blauwe reigers. Veel generieke soorten dus, maar dat maakt de sfeer er niet minder om. We genieten van de mooie omgeving. De vogels zitten veelal op grote afstand, ik beperk me vandaag tot wat sfeerfoto's met enkele soorten. Als we weer willen vertrekken, zit er een mooi insect op het stuur van Peters fiets. 

Grote zilverreiger tussen vele ganzen en eenden

Twee aalscholvers

                                             Twee aalscholvers: even naar rechts kijken


En dan weer naar links


Veren drogen


Knobbelzwanen



Blauwe reiger niet gecropt

Blauwe reiger 100% gecropt


Wilde eenden

Silhouet van een merel in poëtische atmosfeer

Blauwe reiger vliegt op uit een boom

Nogmaals de zilverreiger

Bleke schietmot











maandag 28 oktober 2024

Herfst tijdens wandeling Beckum-Bentelo

Afgelopen zaterdag nog enkele herfstfoto's gemaakt. Dit keer wat gefocust op details. Hieronder een kleine selectie. 













 

donderdag 24 oktober 2024

Rondje Noord-Twente 24 okt 2024

Om 8.00 vertrekken Peter en ik naar de Engbertdijksvenen op zoek naar de klapekster, geënthousiasmeerd door de foto's van Everard. De klapekster is een zangvogel, maar gedraagt zich als een roofvogel. Met zijn haaksnavel jaagt hij zelfs op kleine vogels en muizen, terwijl zijn formaat niet veel meer is dan een merel. Zijn werkwijze is vaak om zijn prooi aan een doornige struik te spietsen en dan rustig in etappes te verorberen. Leuke anekdote, maar daar hebben we niks aan als we hem niet zien, en dat is het geval vandaag. We zien sowieso weinig vogels daar of op te grote afstand. 

De aankomst net na zonsopkomst is betoverend, een dunne laag mist hangt nog over het veld, overal zien we webben van vochtdruppels en planten die vol ochtenddauw hangen. Grote parasolzwammen staan op springen.





Twee foto's om te laten zien hoe ver de vogels zaten. de foto's zijn met een lens van 525 mm gemaakt en daarna 100% gecropt. Alleen de vink was van dichterbij te fotograferen.



Op de zonnebloemenstrook aan de Veeneindeweg zien we ook alleen een vink, waar we vorig jaar putters, kepen en grote bonte spechten zagen. Maar een vink is ook mooi op een zonnebloem toch?


Dan naar de zandafgraving van de Oosterweilanden. Talloze ganzen zoals vaker dit jaar, maar ook vier casarca's en tot mijn verrassing een toendrarietgans (een eersteling).



Toendrarietgans =  tweede gans van rechts

Tot slot kijken we nog even bij de Groene Delta, waar we terug naar huis toch langsrijden. Terwijl we eerst koffie drinken op een bankje horen we dichtbij een buizerd. Even later vliegt hij boven ons hoofd. We lopen nog langs de Doorbraak, zien vrij veel generieke watervogels, maar ook een heggenmus op de pallets bij een bedrijf. De ijsvogel schiet als een blauwe schicht ons voorbij. Ver weg, maar door zijn gele kleur valt hij me toch op, zit de grote gele  kwikstaart. Een zilverreiger zit prachtig aan de waterkant en twee landende grauwe ganzen completeren het verhaal van vandaag.

Buizerd

Heggenmus

Grote zilverreiger

Grote gele kwikstaart

Grauwe ganzen



dinsdag 22 oktober 2024

Vliegveld Twenthe en Lonnekermeer

Vaak fiets ik over Vliegveld Twenthe, op de gravel bike of e-bike. Steeds denk ik dan: hier kan ik ook wel eens gaan vogelen. Ook op waarneming.nl komen soms mooie waarnemingen voorbij. Rond 9.00 uur fiets ik op deze frisse, maar mooie ochtend ernaartoe om die gedachte te concretiseren. Meteen bij aankomst zie ik een vogelaar met een telescoop aandachtig turen. Op een hek ziet hij een torenvalk. Meerdere malen vliegt hij op om te jagen en later zie ik hem ook op grote afstand een prooi verorberen. Van dat laatste voeg ik wel een foto toe, maar deze is het publiceren eigenlijk niet waard. 

Torenvalk, rondspiedend

Torenvalk, jagend

Torenvalk, met prooi

Torenvalk, prooi verorberend

Na dit mooie begin  fiets ik nog wat verder het vliegveld op en zie op de uitkijktoren een zwarte kraai zitten, tegen de strakblauwe lucht aan. Met zijn snavel vol maïs blijft hij even zitten, maar gaat er dan toch vandoor.


Hoog vanaf de uitkijktoren heb ik een mooi zicht rondom. Dichtbij hoor ik wel wat zangvogeltjes, maar zie ze niet. In de verte zitten twee fazantmannetjes in het gras. Ook trekken meerder vluchten ganzen over. 


Ik kijk nog even bij de heuvel waar de spaarbekkens voor de kerosine gelegen zijn, maar besluit daarna dezelfde weg terug te gaan. Terug bij het eerste punt zie ik de torenvalk nog af en toe opstijgen. Op het hekwerk gaan nu regelmatig wat roodborsttapuiten zitten. Onder het genot van een meegebracht kopje koffie en een lekker zonnetje leg ik ze verschillende keren vast. Hier een selectie daaruit. 






Vervolgens fiets ik via het Lonnekermeer terug naar huis, hopend daar de roerdomp aan te treffen. Hij is echter al dagen niet meer gemeld op waarneming.nl, en ook mij is een waarneming niet gegund. De zwarte specht laat zich horen met zijn kenmerkende roep, maar deze blijft buiten het zicht van mijn oog en van mijn camera. Een verrassing is wel een mooie mandarijneend met zijn kenmerkende "zeilen". De kleuren van het mannetje zijn altijd bijzonder mooi. Als hij ook nog even gaat pronken, kan ik hem mooi op de foto zetten. Tot slot laat een snoepende vink zich op een omgevallen boom in in het bos vastleggen. Tevreden fiets ik verder naar huis.