donderdag 30 november 2023

Oelermars 30 nov 2023 mistige omstandigheden

Buienradar belooft nog een zonnetje. Vanmiddag gaan Joke, Peter en ik daarom naar de Oelermars bij Losser, in de hoop daar watersnippen en mogelijk ook een ijsvogel te zien. Het is en blijft echter een dampige middag. Wat opvalt is dat in dit gebied iets meer sneeuw ligt dan bij ons in Hengelo. De sfeer is dan ook winters en een beetje mysterieus.Welgeteld één watersnip zien we vanuit de vogelhut, met de kop in de nek gedraaid; als we na anderhalf uur daar nog een keer gaan kijken, zit hij nog steeds op dezelfde plek.

De watersnip is een niet zo veel voorkomende weidevogel die tijdens de trek nog wel eens te zien is. Zijn broedterrein is vooral het noordoosten van ons land in natte gebieden. Hij heeft een opvallend lange snavel. Voor meer info over de watersnip klik hier.

We lopen vanaf de vogelhut een rondje langs het klooster Bardel waar ook een grote 'Missionsgymnasium' is. Klik hier voor meer informatie over het klooster en het gymnasium. We zien niet erg veel vogels, ze lijken hun energie niet onnodig te willen verspillen in de kou. Een buizerd zit dan ook ineengedoken in een boom. Een boomklever is nog wel bezig voedsel te zoeken. En is het een roek of een kraai daar op de boomtop? Obsidentfy zegt 'roek', nou vooruit dan maar (want de roek had ik tot nu toe nog niet). De boomkruipers zijn ons helaas te vlug af. Regelmatig scharrelen koolmeesjes tussen de bladeren op zoek naar voedsel. Weer terug bij het water van de Oelermars zien we dan nog wel enig teken van leven van nijlganzen, een aalscholver en wat krakeenden. En waarachtig, de watersnip heeft zijn kop gedraaid.

Technisch kunnen de meeste foto's beter. Maar het weinige licht noopt ook de vliegende ganzen met 1/250 sec vast te leggen. Maar vanmiddag gaat het vooral om de sfeer. 


Kloster Bardel

Winterse atmosfeer bij de Oelermars

Buizerd

Boomklever

Roek

Koolmees


Watersnip

Nijlganzen

Nijlgans

Nijlganzen

Sfeerbeeld Oelermars



woensdag 29 november 2023

Genseler 29 okt 2023

Vanmiddag lopen wij even een rondje om de Genseler vijvers. Nou ja, rondje om....we worden in beslag genomen door een of twee ijsvogels die iedere keer heen en weer vliegen. Prachtig gezicht, ook al zie je het voor de honderdste keer. Wij lopen het pad ook steeds op en neer, de ijsvogel volgend. Een enkele keer neemt deze prachtig gekleurde vogel even rust in een struik. Waarvan akte in de foto's.  In de braamstruiken en ander lager struikgewas zien we onder andere heggenmussen. een gaat er mooi poseren. Hoog in een boom zit een zilverreiger wat ineengedoken - blijft gek, dat grote witte beest op zo'n rustplaats. Regelmatig vliegen deze kolossale vogels ook over, wat mij betreft een mooi gezicht tegen de witgrijze lucht. Een aalscholver kijkt ook al verwonderd omhoog. een blauwe reiger zit verstild in een dromerig decor. Bijna terug bij de auto zien we nog een kokmeeuw onder (of: boven) hoogspanning. 

IJsvogels



Heggenmus



Zilverreigers







Blauwe reiger



Kokmeeuw



woensdag 22 november 2023

Koperwieken en merels

De koperwiek hoort tot de familie van de lijsters, is iets kleiner dan een lijster, en heeft een prachtige, hoe kan het anders, koperkleurige flank en oksel en ook een markante koptekening (witte mond- en wenkbrauwstreep. De koperwiek is een doortrekker en wintergast, dus een deel trekt verder en een ander deel overwintert in Nederland. 

Everard had me gisteren al op het spoor van de koperwieken gebracht, maar ik had niet bij de juiste plek gekeken. Daarom gaat hij vanmorgen zelf maar even mee, ook wel zo gezellig om weer even wat bij te praten. Over politiek en vogels kunnen we een hele (hulst)boom opzetten. Zo gezegd zo gedaan. Op naar de hulstboom. Het duurt even, maar dan verschijnen toch enkele koperwieken (voor mij een zogenaamde eersteling) , maar ook fraaie merels genieten van de bessen. Een ode aan beide prachtige vogels met een toetje van een buizerd in een boom, een roodborstje, puttertje, holenduif en vink.

Koperwiek





Merel





Buizerd

Roodborst



Putter



Holenduif


Vink



vrijdag 17 november 2023

Wie het kleine niet eert....

Met Joep en Roos lopen we een rondje door Twickel. Vooral Roos heeft een scherp oog voor wat klein is en op het eerste gezicht onooglijk lijkt. Een mooi voorbeeld vind ik het lieveheersbeestje dat verstopt zit tussen kleine zwammen. De kinderen hopen op een vliegenzwam, die zien we niet, maar ze wijzen ook nog een paar andere grotere aan."Kom maar opa, maak hier maar een foto van", klinkt het steeds. Bij dezen. De namen blijf ik even schuldig. Roos wijst ook nog een langpotig insect aan, waarvan Obsidentify zegt dat het een rode hooiwagen is. 














woensdag 15 november 2023

Oele: mezen- en vinkendag

Vandaag weer naar Oele, nu om te kijken of er weer vogels afkomen op de uitgebloeide zonnebloemen waar nog zaden in zitten. De hoop is vooral gevestigd op putters, maar die zijn er niet. Wel heel veel vinken,  nog meer koolmezen, maar ook pimpelmezen, en glanskoppen, die ook tot de mezen behoren. Ondertussen laat een buizerd zich ook nog even aan het firmament zien. Eerst een korte video van een vink en een glanskop. De zonnebloemstrook ligt helaas net in de schaduw, maar het is desondanks een mooi schouwspel. 

Onder vogelaars is altijd discussie of de vermeende zwartkop toch niet een glanskop is en andersom. Hier de informatie uit de vogelgids Vogels van Nederland. Ik houd het voor de door mij gefotografeerde vogels op glanskoppen.

Glanskop














Matkop








Koolmezen laten zich ook veel zien. Hier een drietal foto's van deze bekende, doch daarom niet minder mooie vogel.





Af en toe zie ik ook pimpelmezen met hun kenmerkende blauwe kapje.



Verder zijn er nog vrij veel vinken die zich tegoed doen aan de zaden.




Tot slot de buizerd die zich aan het firmament vertoont. Op grote afstand, maar altijd majestueus. Wel een beetje een plaag zo langzamerhand met deze rovers. In de mooie driedelige serie "Grutto" die afgelopen weken op tv was, is te zien dat ze zelfs niet voor een flink gruttojong terugschrikken.