Indrukwekkend en je tot zwijgen dwingend is een bezoek aan Monument Kamp Vught , waar je een beeld krijgt van een van de drie concentratiekampen in Nederland. Bijzonder voor mij in de expositie was een jutezak met het adres Hengelose Esstraat 18 erop; zelf heb ik in die straat op nummer 23 gewoond.
![]() |
Over deze jutezak heb ik contact gezocht met Museum Hengelo , waar Bert Engelsman een en ander heeft uitgezocht over deze zak. Hij schreef mij het volgende:
"Op Hengelose Esstraat 18 woonde het gezin Slager-Spits. Ze zijn via Vugt in Kamp Westerbork terecht gekomen. De ouders zijn in 22-4-43 aangekomen en op 29-6-43 op transport gesteld en bij aankomst in Sobibor op 2-7-43 direct vermoord. De zoon Jochem Slager kwam op 6-10-42 vanuit Vugt aan in Westerbork en werd op 5-7-43 ontslagen omdat hij gemengd gehuwd was met Hendrika Vervoorn. Hij ging terug naar het ouderlijk huis waar zijn vrouw en baby zich ook bevonden. In het huis was een speciale kast gemaakt waarin Jochem Slager zich kon verstoppen. En zo heeft hij de oorlog overleefd. Ze zijn rond 1957 naar elders in Hengelo verhuisd."
Dank dus aan Bert Engelsman. De huidige bewoners van nummer 18 hebben trouwens aan een oud-buurman van mij laten weten dat de kast nog bestaat.
Op de foto's een impressie van een deel van het tentoongestelde in Monument Kamp Vught.