Vandaag was een zonnetje voorspeld, dus een mooie gelegenheid voor een wandeling met vergezichten: de wandeling 'Ootmarsum' van Truus Wijnen uit haar boekje Wandelen in Twente. De wandeling voert onder andere over het terrein van 'Jonas en de Walvis' , maar laat ook het glooiende landschap zien rondom Ootmarsum met bijvoorbeeld de waterscheiding tussen Dinkel en Regge. Bij de eerste foto scheen de zon nog uitbundig op Ootmarsum, maar dat was snel voorbij; het bleef voornamelijk donker en dreigend in de lucht. Sommige beelden lieten zich daarom mooi vertalen naar monochroom. Zie hier voor de foto's.
donderdag 29 december 2022
dinsdag 20 december 2022
Rotterdam
Vorige week waren we twee dagen in Rotterdam. We overnachtten in het hotel bij het WTC. Dat leverde ook een mooi kijkje binnen in het WTC op. Een paar foto's van die dagen met het WTC-gebouw van buiten en binnen. De trap is van de ingang van de bijzondere boekhandel Donner. De spiegelende ruiten zijn de top van het Depot Boijmans van Beuningen.
De eerste dag hebben we de Kunsthal bezocht. Er waren schitterende tentoonstellingen, waarvan akte in de foto's. Je ziet foto's van de fotograaf Tim Walker, van de indrukwekkende expositie Black Fantastic en als laatste een van de foto's uit een serie van Luuk Buter over de circusartieste Maxy met haar inmiddels overleden beer.
De tweede dag waren we in het Depot van het museum Boijmans. Niet zo heel veel kunst te zien, wel een unieke gelegenheid om in het Escherachtige gebouw te bekijken hoe de kunst wordt opgeslagen, gearchiveerd en gerestaureerd. Speciaal is ook het uitzicht vanaf het dakterras met de spiegelende kubus. Zie hier voor foto's van het Depot.
donderdag 15 december 2022
Oele op een koude winterdag
Eigenlijk was ik te laat in Oele vandaag, namelijk rond 12 uur, toen de zon al de meeste rijp van de velden had gewist. Toch was de sfeer nog heel winters wat ik in de foto's hoop te laten zien. Een deel heb ik bewerkt naar zwart-wit.
zondag 11 december 2022
Landgoed Eerde
Vandaag hebben we meegedaan aan een excursie van Natuurmonumenten in en om Landgoed Eerde, een kasteel met bijgebouwen en waar ook een internationale school is gevestigd. De school is een laag gebouw met een sedumdak dat perfect in het landschap is opgenomen. Binnen mochten helaas geen foto's worden gemaakt. Op en bij het landgoed kun je prachtige wandelingen maken, ook naar de Archemerberg. Zie hier voor de foto's op deze helaas donkere dag.
donderdag 1 december 2022
Driene en Espelo op een grijze 1 december
Maar wat is grijs, als de natuur nog vol restanten herfstkleur zit? De kleuren worden niet meer mooi belicht door de zon, maar er viel ook vanmorgen nog weer genoeg te genieten. Ik maakte wel de klassieke fout geen fotocamera mee te nemen, de foto's zijn met mijn iPhone 11 gemaakt. Opvallend waren de nog altijd kurkdroge beken, waaronder ook de Eschbeek. De essentie van het Sterrenbos laat zich moeilijk fotograferen, dus vandaar deze video. Voor de foto's, kijk hier.
woensdag 30 november 2022
Neo Rauch (en Nienke Koek) in De Fundatie Zwolle
Gisteren waren wij in museum De Fundatie in Zwolle voor de tentoonstelling van intrigerende schilderijen van Neo Rauch, Die Mitte. De tentoonstelling geeft vooral een beeld van zijn meest recente werk. Zijn schilderijen zijn deels kolossaal van formaat, maar altijd mysterieus en vaak onbegrijpelijk. Ze zijn met vaste hand en concreet geschilderd, met dominant en in eerste instantie niet altijd logisch kleurgebruik, alsof de witbalans van de camera verkeerd is ingesteld. Heel aardig waren de uitgeschreven interviews van directeur Ralph Keuning met Neo Rauch, waarin Rauch laat blijken zelf ook nog steeds bezig te zijn met de interpretatie van zijn schilderijen of doodleuk diverse opties daarvoor aanreikt. Dat gaf wel inspiratie om ook op die manier naar de schilderijen te gaan kijken, namelijk door met zijn beiden te pogen op vergelijkbare manier als Keuning en Rauch erover te spreken.
![]() |
Neo Rauch |
Daarna hebben we nog de expositie van Nienke Koek in De Fundatie bezocht, genaamd "Gelichaamd", vanwege haar fascinatie voor wat een lichaam vermag (nadenken, genezen, bewegen etc).
![]() |
Nienke Koek |
De laatste vier foto's op de fotopagina zijn van haar werken. En de allerlaatste (de hoofden) is een negatief van de gele hoofden.
vrijdag 18 november 2022
Wolvecampprijs 2022
In Hal 43 van Stork is op dit moment de tentoonstelling voor de Wolvecampprijs te zien waar drie kunstenaars aan deelnemen: Ricardo van Eyk, Nazif Lopulissa en Hend Samir. Daarnaast is er het resultaat van een educatieproject over de Cobra-groep te zien waar ook een prijs aan gekoppeld is waarvoor 220 kinderen van basisscholen uit de groepen 6, 7 en 8 een schilderij hebben ingezonden. Ook is een aantal werken van Theo Wolvecamp uit het gemeentelijk bezit tentoongesteld. De expositie is 13 november begonnen en eindigt op 27 november. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling en de kunstenaars hier.
Ook is dit een mooie gelegenheid een kijkje te nemen in de grote fabriekshal van Stork. De ingang is aan de Industriestraat, tegenover de parkeerplaats van het ROC.
Kijk voor een impressie van de tentoonstelling naar mijn foto's.
Terschelling
Van 7 tot 14 november waren we op Terschelling in een aangenaam appartement in West-Terschelling. Voor deze tijd van het jaar hadden we alleraardigst weer, maar ook twee dagen met grijze omstandigheden, wat meestal de schoonheid van foto's niet ten goede komt. Maar hoe dan ook, ik moest thuis nog weer aardig schiften in de foto's en dat leverde deze selectie op.
maandag 31 oktober 2022
Herfst in Twickel (31-10-2022)
Opnieuw zo'n (misschien ook wel zorgelijk) mooie herfstochtend, vandaag, maandag 31 oktober. Met de camera maar weer eens Twickel in, nog even een keer genieten van alle natuurlijke pracht en praal. In het begin was het licht prachtig diffuus. Ze hier enige foto's.
zondag 23 oktober 2022
Herfst
Erg origineel lijkt het niet, om de prachtige kleurige kenmerken van de herfst te fotograferen, maar het is wel erg dankbaar werk en het levert vaak mooie plaatjes op.
Afgelopen week heb ik twee wandelingen uitgezet voor Hoemooiistwentewelniet, een vanaf Singraven bij Denekamp, de ander door de Engbertdijksvenen. De foto's die ik gemaakt heb bij de wandelingen voor Hoemooiistwentewelniet publiceer ik als de wandelingen daar geplaatst worden, maar enige herfstfoto's die ik ook tijdens die wandelingen gemaakt heb, had ik voor deze blog bewaard. Opvallend waren vooral de vele en grote vliegenzwammen.
zaterdag 15 oktober 2022
Noordbrabants museum 's Hertogenbosch
Tot slot van de serie in Noord-Brabant mag het Noordbrabants Museum in 's Hertogenbosch niet ontbreken.
zaterdag 8 oktober 2022
LocHal Tilburg
Zoals al vermeld bij de vorige post: een van de bezienswaardigheden in Tilburg is de LocHal, een tot bibliotheek en expositieruimte verbouwde hal voor locomotieven. Het is een indrukwekkend gebouw met oorspronkelijke gietijzeren constructies dat naast de bibliotheek en kunstloc meerdere gebruikers heeft voor evenementen of exposities.
Voor een achttal andere foto's, zie hier.
donderdag 6 oktober 2022
Herfst in Twickel
De herfst is nog maar net begonnen, maar anderhalf uur wandelen leverde al menig 'aah' en 'ooh' op bij alle moois wat je tegenkomt. Uiteraard waren er mooie kleurige doorkijkjes, maar mijn aandacht werd nu vooral getrokken door de mooie paddenstoelen.
Ondertussen kon ik deze kronkelaar (hazelworm) naar de zijkant drijven, zodat hem (of haar) een langer leven gegund was.
zaterdag 1 oktober 2022
Tilburg heeft de naam een saaie stad te zijn. Toch zijn er veel tot de verbeelding sprekende gebouwen in de stad. Een daarvan is de LocHal, een tot bibliotheek en expositieruimte verbouwde hal voor locomotieven. Daarover de volgende keer meer.
In Tilburg is ook het Textielmuseum, een bezoek meer dan waar. Het gebouw zelf is een combinatie van de oude textielfabriek met een moderne entree met horeca en expositieruimte.
In het museum zelf waren verschillende tentoonstellingen, waarvan een over het kleuren van textiel. Uiteraard gaat dit over het productieproces, maar ook ook over de milieu-effecten van kleurstoffen en het kleuren zelf. Daarnaast was onder andere het textiellaboratorium interessant, waar ontwerpers van allerlei ontwerpen en kleuren uitproberen. Kijk hier voor enkele foto's.
zaterdag 24 september 2022
Kamp Vught
Indrukwekkend en je tot zwijgen dwingend is een bezoek aan Monument Kamp Vught , waar je een beeld krijgt van een van de drie concentratiekampen in Nederland. Bijzonder voor mij in de expositie was een jutezak met het adres Hengelose Esstraat 18 erop; zelf heb ik in die straat op nummer 23 gewoond.
![]() |
Over deze jutezak heb ik contact gezocht met Museum Hengelo , waar Bert Engelsman een en ander heeft uitgezocht over deze zak. Hij schreef mij het volgende:
"Op Hengelose Esstraat 18 woonde het gezin Slager-Spits. Ze zijn via Vugt in Kamp Westerbork terecht gekomen. De ouders zijn in 22-4-43 aangekomen en op 29-6-43 op transport gesteld en bij aankomst in Sobibor op 2-7-43 direct vermoord. De zoon Jochem Slager kwam op 6-10-42 vanuit Vugt aan in Westerbork en werd op 5-7-43 ontslagen omdat hij gemengd gehuwd was met Hendrika Vervoorn. Hij ging terug naar het ouderlijk huis waar zijn vrouw en baby zich ook bevonden. In het huis was een speciale kast gemaakt waarin Jochem Slager zich kon verstoppen. En zo heeft hij de oorlog overleefd. Ze zijn rond 1957 naar elders in Hengelo verhuisd."
Dank dus aan Bert Engelsman. De huidige bewoners van nummer 18 hebben trouwens aan een oud-buurman van mij laten weten dat de kast nog bestaat.
Op de foto's een impressie van een deel van het tentoongestelde in Monument Kamp Vught.
zaterdag 17 september 2022
De Loonse en Drunense duinen vormen en spectaculair, bijna on-Nederlands woest zandverstuivingsgebied.
De wandeling die wij liepen was dan ook niet beschreven, maar alleen op gps beschikbaar, aangezien er te weinig aanknopingspunten zijn om adequaat een wandeling dwars door het zandgebied te beschrijven. Zie hier voor enkele foto's.
maandag 12 september 2022
Houtzagerij Twickel
Even tussen de foto's uit Brabant door een typisch Twents monument: de Twickeler Houtzaagmolen, waar vorige week open dagen waren. Tevens was er een expositie van verschillende fotoclubs uit de regio. Van binnen is de zaagmolen behoorlijk vol en druk, wat nog versterkt werd door de expositie. Ik heb me daarom meer gericht op foto's van onderdelen van de zagerij.
zaterdag 10 september 2022
Fietsen en vooral wandelen door de Kampina en de Oisterwijkse bossen en vennen
Eind augustus/begin september hebben we tien dagen in de driehoek van 's Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven gekampeerd. Naast deze drie steden en andere mooie stadjes en dorpen zijn er ook prachtige natuurgebieden, zoals de Kampina en de Oisterwijkse bossen en vennen.
Door deze gebieden hebben we enkele fietstochten en wandelingen gemaakt. Waarvan hier een aantal foto's.
Een volgende keer zal ik foto's plaatsen van andere bezienswaardigheden in dit gebied, zoals de Loonse en Drunense duinen, Monument Kamp Vught, het Textielmuseum en de LocHal in Tilburg en het Noordbrabants museum in 's Hertogenbosch.
vrijdag 19 augustus 2022
Hoe mooi is Twente wel niet
Afgelopen weken heb ik vooral wandelingen voor de fiets-en wandelwebsite hoemooiistwentewelniet.nl van Rob Wegdam en mij gelopen.
woensdag 3 augustus 2022
Zunasche Heide
Dinsdag 2 augustus heb ik met twee oud-collega's, Peter en Everard, fervente vogelaars, gewandeld langs de Zunasche Heide, een klein gebied ten oosten van de Sallandse heuvelrug, waar voormalige landbouwgrond weer aan de natuur terug is gegeven. Met resultaat.
Het was een andere wandeling dan ik gewend ben. Normaal wandel ik in redelijk tempo door en stop geregeld om foto's te maken van het landschap of van markante objecten daarin. Nu was het een relatief korte wandeling die in laag tempo werd afgelegd met veel aandacht voor met name de vogels (en ook voor elkaar).
Voor mij was het een bijzondere leerschool waarin ik heb gemerkt dat het landschap voortdurend in beweging is. We hadden enorm geluk met vooral de grote aantallen torenvalken, waarbij we zagen hoe een torenvalkje een prooi verschalkte en deze heerlijk zat te verorberen op een paaltje, ondertussen loerend of wij wel op onze plek bleven. En wat een geluk (Everard had het al als mogelijkheid aangekondigd): aan het eind van de wandeling zagen we vier kraanvogels, een broedpaar met twee jongen. Scharrelend wiegden hun kopjes boven de grashalmen uit. En waarachtig, gelukkig kregen ze dorst en liepen ze naar de waterplas.
Zoals je kunt zien heeft mijn lens naast grote kwaliteiten ook een beperking: niet lang genoeg voor dit werk. Daarom verwijs ik voor foto's van de het gevogelte graag naar de blogs van Everard en Peter. Zij hebben een bridgecamera met zoombereik tot 600 mm, respectievelijk een Sony RX 10 IV en een Sony RX 10 III. Prachtige foto's, heren! En een heerlijke dag was het. En voor mij stof tot nadenken over een andere lens.....
zondag 31 juli 2022
Drents Friese Wold en Dwingelerveld
In juli kampeerden we een weekje in Oude Willem, in Drenthe nabij Appelscha. Een mooie uitvalsbasis voor wandelingen en fietstochten in het Drents Friese Wold en op en rondom het Dwingelerveld. Kijk hier voor foto's.
![]() |
Heideblauwtje |
dinsdag 19 juli 2022
Silvolde
In juni hebben we een week gekampeerd in de Achterhoek bij Silvolde. Een prachtige en rustige omgeving om te fietsen en wandelen. In deze week slechts één wandeling gedaan, vanaf kasteel Slangenburg. De andere dagen hebben we tochten gefietst naar onder andere Doesburg en via Montferland naar Emmerich am Rein in Duitsland. Er zijn veel speciale fietspaden aangelegd in de Achterhoek.
Bijzonder was een bezoek aan de voormalige DRU-fabrieken (o.a. pannen en kachels) in Ulft. Nooit geweten dat in de Achterhoek zoveel ijzeroer in de grond zat, er zijn dan ook meerdere vergelijkbare fabrieken (geweest) in de regio. Het DRU-complex is, met respect voor het verleden, nu helemaal gemoderniseerd en heeft verschillende nieuwe functies gekregen: VVV, poppodium, theater/bioscoop, bibliotheek, raadszaal van de gemeente Oude IJsselstreek, restaurant, museum, vergaderruimtes, feestzalen. Ongelooflijk voor een toch vrij kleine gemeente. In de foto's een impressie.
zaterdag 18 juni 2022
Leudal en Midden-Limburg
Na Zuid-Limburg hebben we ook nog een week gekampeerd in Midden-Limburg, waar aan de westkant van de Maas, ter hoogte van Roermond, het prachtige Leudal ligt, waarin meerdere riviertjes kronkelend hun weg zoeken. Midden-Limburg is een gebied waar je goed kunt wandelen en fietsen, daarnaast zijn er ook verschillende bezienswaardigheden. Op de foto's zie je het landschap van de Maas, het uitgebreide akkerland in deze regio, maar ook Roermond, het Keramiekcentrum Tiendschuur in Tegelen, de kloosters in Steyl en het witte stadje Thorn. Het kasteel van Horn ligt ook in dit gebied; je herinnert je vast het verhaal van de graven van Egmont en van Horn die onthoofd werden door Filips II in 1568, wat de opstand tegen de Spanjaarden zou inluiden.
![]() |
Keramische kleurstalen in Keramiekcentrum Tiendschuur te Tegelen |
maandag 6 juni 2022
Zuid-Limburg
Twee weken hebben we gekampeerd in Ransdaal, Zuid-Limburg. Behalve van het prachtige weer was het ook genieten van het uitzonderlijk mooie Limburgse land, met uiteraard de heuvels, maar ook met interessante steden als Sittard en Heerlen, waar muurschilderingen deze wat rommelige stad versieren. De foto met de naamkaartjes komt uit het Mijnmuseum aldaar en laat een klein monument voor mijnwerkers zien die aan de gevreesde stoflongen overleden zijn. Voor alle foto's klik hier.
vrijdag 6 mei 2022
Duivelshof en Arboretum Poortbulten
Afgelopen woensdag hebben we een prachtige wandeling gemaakt door de Duivelshof en over Arboretum Poortbulten. De wandeling was gebaseerd op een rondwandeling van Truus Wijnen, die ik enigszins heb aangepast met een klein uitstapje naar Boerskotten. We zijn niet gestart bij het Arboretum, maar bij de Duivelshof waar aan de Lossersestraat een kleine parkeerplaats is. Het fluitenkruid bloeide volop en we zagen zelfs de brede orchis, pal naast de snelweg (waar je vanaf het arboretum over een fietspad loopt). Het was lastig een selectie uit de vele foto's te maken, hopelijk spreken deze jou aan.
zaterdag 23 april 2022
Asfaltcentrale Twente in Hengelo
Afgelopen donderdag 21 april hadden een aantal mensen uit Hengelo Zuid, waaronder ik, een rondleiding bij de Asfaltcentrale Twente in Hengelo. Deze was een vervolg op een bijeenkomst eerder dit jaar in het stadhuis waar gesproken werd naar aanleiding van de zorgen van buurtbewoners over de uitstoot van de centrale (stank en mogelijk giftige stoffen (benzeen en pak's)). De rondleiding leverde voor de buurtbewoners inzicht in het productieproces op, maar ook wel geruststellende uitleg over de stank (niet giftig, wel vervelend), waar de centrale werkt aan een mogelijke (deel)oplossing: een valdeur die moet voorkomen dat stank, die vrijkomt bij het laden van de vrachtauto's met asfalt, de wijk intrekt. Wat de benzeen betreft: men heeft een benzeenmeter aangeschaft die continu de benzeen-uitstoot meet. Tot nu toe zijn de meetresultaten zeer positief, maar moeten in verder eigen onderzoek bevestigd en door de Omgevingsdienst Twente (ODT) gecontroleerd worden. De pak's-uitstoot wordt later dit voorjaar nog gemeten door de ODT. Verder viel op dat directeur Herman van Lith en hoofd van de asfaltcentrale Harold van der Weide beiden enthousiast over hun bedrijf vertelden en de tijd namen voor vragen en zorgen. Laten we hopen dat de inspanningen van hen resultaat opleveren. Buurtbewoners kunnen natuurlijk ook de 'druk erop houden' door eventuele klachten te melden bij Harold van der Weide, h.vdweide@achengelo.nl, maar tegelijk ook bij de ODT. Voor mij was de rondleiding een mooie gelegenheid wat foto's te maken van de centrale.
donderdag 21 april 2022
Wandeling Hezingen en Hesingen
Afgelopen dinsdag (19 april) de prachtige wandeling Hezingen en Hesingen gelopen die ik bij mooisteroutes.nl had gevonden. Voor deze site heb je een abonnement nodig -zeker de moeite waard-, maar je kunt ook een aantal proefroutes downloaden. De wandeling start bij de brandtoren aan de Hooidijk en loopt kriskras door het Springendal om daarna de oversteek naar het Duitse Hesingen te maken. Daar ben ik afgeweken van de route door de laatste lus naar de Aussichtsturm Lönsberg en de Poascheberg in Hesingen te vervangen door over de Hügelgräberheide Halle-Hesingen naar de grenssteen Hesingen-Hezingen te lopen en vervolgens om de Paardenslenkte terug naar de brandtoren. Erg bijzonder waren twee zwarte spechten bij vermoedelijk hun nest. Het lukte alleen om het vrouwtje op de foto te zetten. Helaas ontbrak een telezoom.
De foto's nemen je mee door de wandeling. De eerste foto is van de avond ervoor.
donderdag 14 april 2022
Voorjaar in Twekkelo
Gisteren heb ik van huis uit (Hengelo Zuid) een mooie wandeling gemaakt naar en door Twekkelo, via de Elsbeek, Kristalbad en het Twentekanaal. Ik heb me nu niet op het grote landschap, maar op de ontluikende voorjaarsbloemen en -struiken gericht. Natuurlijk kon ik niet om de watervogels heen, die ook het voorjaar al in de kopjes hadden. Als je niet weet om welke plantjes het op de foto's gaat, adviseer ik je de app Plantnet te gebruiken. Die heb ik ook regelmatig nodig gehad.
zondag 10 april 2022
Stork Thermeq Hengelo Open dag
Zaterdag 9 april had Stork Thermeq, laatste telg uit de roemruchte Stork-geschiedenis in Hengelo, een open dag. Deze was zeer goed verzorgd, met her en der stands met informatie en demonstratie, en met aandacht voor de dorstige, hongerige of naar cafeïne hunkerende bezoeker. De fabriek heeft een ruime en ondanks de metaalarbeid vrij schone uitstraling. Opvallend was de trots waarmee de werknemers hun fabriek showden. En natuurlijk bood het gelegenheid tot het nemen van foto's.
zondag 3 april 2022
Rondje West-Twente
In de week van 14 maart heb ik vier dagen een rondje West-Twente gefietst. Het waren de etappes van de Westlus van de HoemooiisTwentewelniet-route die je kunt vinden op deze website van Rob Wegdam en mijzelf. Op deze site staan ook al veel foto's bij de verschillende etappes of rondritten, maar deze vier fietsdagen heb ik her en der nog wat extra foto's gemaakt. De insteek was niet om per se mooie landschapsplaatjes te schieten, maar wel een aantal kenmerkende landschappen en/of bouwwerken onderweg. Omdat de route geen thematisch geheel aan foto's opleverde, heb ik de locaties op de overzichtspagina erbij genoteerd.
zondag 27 maart 2022
Ooijpolder en Gelderse Poort
Afgelopen week hebben Joke en ik drie dagen gewandeld in de Ooijpolder en in de heuvels van de Gelderse Poort. Twee wandelingen gingen vanaf het charmante hotel Oortjeshekken door de polder en deels door de heuvels, de derde wandeling startte in Beek en ging over zes heuvels. Bekijk voor een beeld van het prachtige landschap op deze prachtige lentedagen deze foto's.
zondag 13 maart 2022
Tuindorp 't Lansink
De vorige keer foto's van de Tuindorpvijver, nu van de wijk Tuindorp, een initiatief van Stork voor zijn werknemers (maar ook wel voor ander belangstellenden), naar Engels voorbeeld. C.T Stork richtte, om de woningnood te bestrijden, in 1867 de ' Hengelosche Bouwvereeniging' op die erve 't Lansink en de grond eromheen aankocht. Pas later, in 1910, is men ook daadwerkelijk hier begonnen met bouwen, met het C.T. Storkplein als middelpunt, waar ook een hotel gerealiseerd werd voor de buitenlandse gasten van Stork. De wijk, nu een beschermd dorpsgezicht, heeft een grote variatie aan woningen, grotere voor de 'bazen' en 'chefs' , kleinere voor de 'gewone' arbeiders, in diverse stijlen, maar wel naast of dicht bij elkaar gebouwd. In de wijk zie je nog veel van de oorspronkelijke bomen terug, zelfs in kleinere voortuinen. Op de foto's staan wel een paar voorbeelden. De foto hieronder is aan de Binnenweg waar ik vanaf mijn 1e tot 10e jaar gewoond heb.
vrijdag 4 maart 2022
Tuindorpvijver Hengelo
Afgelopen week heb ik flink wat foto's gemaakt in Tuindorp 't Lansink, de wijk waarin ik tot mijn tiende gewoond heb. Vandaag plaats ik wat foto's van en bij de Tuindorpvijver, een rijksmonument dat dateert uit 1923 (de volgende keer foto's uit de wijk zelf). De Tuindorpvijver is het resultaat van de afgraving van zand ten behoeve van de bouw van de wijk. Op verzoek van de bewoners werd van de afgraving een zwembad gemaakt. Voor het ontwerp tekende de architect A.K. Beudt, die ook een van de architecten van Tuindorp 't Lansink was. In dit natuurbad heb ik mijn zwemdiploma's gehaald. Zwemles in het vroege voorjaar om 7 uur in de ochtend was geen sinecure. ik herinner me dat mijn vingers niet in staat waren de knoopjes van mijn bloes te sluiten. Maar verder was het (en voor velen is het nog) genieten in dit fraaie natuurbad. Uit mijn jeugdherinneringen kringelen nu ook beelden omhoog van urenlang vissen en in de strenge winters schaatsen op de dikke ijslaag van de vijver en van de Woolderbeek.
donderdag 24 februari 2022
Blasiuskerk Delden
De Oude Kerk in Delden, de Blasius, is een protestantse kerk (er is ook een Rooms-Katholieke H.Blasiuskerk in hetzelfde stadje), waarvan de eerste vermeldingen uit 1118 stammen, maar het grootste deel van de kerk is uit de 15e en 16e eeuw.
Ik was in de gelegenheid binnen in de kerk foto's te maken. De sereniteit en betrekkelijke eenvoud van de kerk laten zich volgens mij goed in monochroom vatten.
De foto's van de drie delen van het plafondfresco heb ik in kleur geplaatst. Er zijn wat opmerkelijke details te zien. Wat te denken van een figuur met een witte mijter op elk van de drie panelen? Of van de dobbelstenen die misschien op vals spel wijzen. Snap je waarom? Bekijk zelf de foto's.
donderdag 17 februari 2022
Vorige week, 7 februari, liep ik in Twickel op een redelijk zonnige, halfbewolkte dag. Mooi fotografeerweer, maar ook mooi om eens in zwart-wit beelden te denken. Tot nu had ik nog geen tijd de foto's te bewerken, maar het resultaat zie je hier in 10 foto's.
zondag 6 februari 2022
vrijdag 28 januari 2022
Wandeling Boekelo: Landgoed Weele en Bad Boekelo
Vandaag een wandeling van 11,5 km vanuit Boekelo gelopen. Er is rondom Boekelo veel keuze aan wandelnetwerkroutes, ik had voor vandaag een route van Komoot gekozen die achteraf de oranje route bleek te zijn. Op een paar punten heb ik de route iets aangepast. De wandeling is vrij afwisselend, met open stukken, soms door bos en dan weer langs een van de drie beken die Boekelo voeden: Boekelerbeek, Zonnebeek en Rutbeek. Die beken zijn ook de aanleiding geweest voor de vestiging van een stoomblekerij in Boekelo.
dinsdag 25 januari 2022
Wandeling Driene - Hof Espelo
Op een waterkoude, grijze dinsdag een mooie wandeling door Driene en Hof Espelo gelopen. De Eschbeek zou wel een kind van de Dinkel kunnen zijn, met vergelijkbare meanderende loop en de soms steile wanden. De spechten lieten zich veelvuldig horen met hn geklop en geschreeuw. We kwamen bijna niemand tegen, maar bij Hof Espelo waren medewerkers van de Aveleijn druk aan het werk. En waarom het Sterrenbos zo heet, laat zich raden. Kijk hier maar bij de foto's.
Als je zelf deze wandeling van ruim 9 km wilt lopen, kijk hier dan voor de routekaart. Je kunt ook de GPS van de route downloaden. Start is aan de Nieuwe Grensweg aan de oostkant van Hengelo bij een pad tussen de Boshofweg en de Haverrietweg.
vrijdag 21 januari 2022
Industrieel verleden van Hengelo (1)
In Hengelo is nog een rijk industrieel verleden, dat, waar mogelijk, goed in stand gehouden wordt en van binnen vaak voor een nieuwe functie is omgekleed. Denk aan de oude modelmakerij van Stork, nu de brandweerkazerne; de oude gieterij van Stork, nu het prachtige hart van het ROC-gebouw; of het Hazemeijer-complex waarin tal van (ook culturele) bedrijven gehuisvest zijn. Een eerste serie foto's zie je hier. Ik verwacht er nog meer te plaatsen in de nabije toekomst.
dinsdag 11 januari 2022
Vandaag de wandeling gelopen die Truus Wijnen voor de Tubantia heeft uitgezet. De link naar de gps in het artikel werkt helaas niet. De wandeling omvat deels een ander stuk van Twickel dan dat wandelaars gebruikelijk lopen, maar je komt ook bij bekendere plekken en zelfs daar kun je dingen zien die je anders ontgaan. Doordat het struikgewas nu in de winter zo open is, had ik bijvoorbeeld net na de Noordmolen een mooi zicht op de ijsbaan. Kijk hier voor alle foto's.
zondag 9 januari 2022
In de nattigheid van de wintermaanden is er altijd tussendoor wel een droog moment om je wijk in te lopen en wat markante aspecten te fotograferen. Al eerder heb ik van Hart van Zuid foto's geplaatst die ik in de zomer genomen heb. De (meeste) foto's in deze post heb ik in vrij contrastrijk zwart-wit omgezet, omdat dit naar mijn mening de sfeer goed weergeeft: eenvoudig, no nonsens of welke benaming je eraan wilt geven. De objecten betreffen vaak kleinere bedrijven die van oudsher een plaats in de buurt hebben, en waar binnen de muren vakmensen werken. Dat heb ik laatst bij Autoschade Hengelo wel mogen ervaren. De foto's zie je hier.
maandag 3 januari 2022
De foto en het door mij uitgekozen gedicht (van de stadsdichter Wouter Munsterman) waarmee ik heb deelgenomen vind je hieronder. In de expositie is dit gedicht opgenomen in de foto.
Buren we zijn tastbaar anders, definitief verschillend en hebben ons ingericht in een eigen omhulsel waarschijnlijk zijn alle zwakke plekken onze overeenkomsten want we delen onlosmakelijk datzelfde menselijke fundament maar hoe vertel je, dat je modern maar onbewoonbaar bent of al een tijdje afgeschreven daar waar het kraakt en schuurt helpen ook nietszeggen woorden Ha buurman, wat en weertje hè! Wouter Munsterman Stadsdichter Hengelo 2021-2023 |
zondag 2 januari 2022
Wandeling door het Snippert - Haagse Bos
Een wandeling door het mooie Snippert - Haagse Bos dit keer. De auto geparkeerd bij de Judith-hoeve en van daar gewandeld met de kaart van het Wandelnetwerk Twente. De oogst aan foto's is wat bescheiden dit keer.